Poreski dug javnih preduzeća

Prvo na listi lokalnih preduzeća dužnika je JKP "Stan" iz Novog Sada. Reprogram samo uz podršku države, pišu Novosti.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

09:46

Default images

Računi mnogih lokalnih komunalnih preduzeća od ove nedelje su u blokadi. Poreznici su krenuli u prinudnu naplatu dugova, koji su među javnim preduzećima dostigli čak 75 milijardi dinara. Poreska uprava im nudi reprogram obaveza, ali u tom slučaju iza komunalaca moraju da stanu opštinski budžeti.

Prvo na listi lokalnih preduzeća dužnika je JKP "Stan" iz Novog Sada. Poreznici ga duže za 300 miliona dinara. Račun je već "u crvenom". Blokiran je i račun Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" zbog neplaćenih obaveza od oktobra 2007. do jula 2012. godine.

"Grad Novi Sad je u pregovorima sa Minstarstvom finansija i privrede" - objašnjava Dejan Mandić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

"Dugovanja nisu od juče, ona su nagomilavana, i sada imamo ozbiljne finansijske probleme, koji su kulminirali i moraju se hitno rešavati. Jedno od racionalnih rešenja je reprogram dugovanja koji će obezbediti funkcionisanje JKP "Stan" i PU "Radosno detinjstvo", što je u interesu svih."

Odmah iza novosadskih komunalaca, po neplaćenim porezima je JKP "Standard" iz Velikog Gradišta. Njegove obaveze prema Poreskoj upravi iznose 190 miliona dinara.

Ovo komunalno preduzeće, međutim, lokalna samouprava verovatno neće spasavati. Veliki deo nadležnosti preuzelo je "mlađe" JKP "Dunav".

"Ovo nije prvi pokušaj da se sačuva JKP "Standard", ali s obzirom na stanje, budžet nema mogućnosti da podrži reprogram" - objašnjava Tomislav Ivanović, predsednik SO Veliko Gradište.

"Opštinski budžet iznosi ukupno 600 miliona dinara. Nije stvar volje i želje, već su šanse minimalne."

To preduzeće je u velikim dugovima i za električnu energiju i prema zaposlenima.

Među poreskim neplatiašama su i komunalci iz Vrnjačke Banje, Grocke, Kragujevca, Novog Pazara, Smederevske Palanke...

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić im poručuje da će morati da reprogramiraju dug ili će im računi biti blokirani.

Poreznicima naplata višegodišnjih obaveza ne ide lako.

"Poreska uprava i njeni službenici trpe ovih dana jezive pritiske od raznih gradonačelnika i predsednika opština što se uopšte usudila da pokrene postupak prinudne naplate protiv njihovih preduzeća" - kažu u ovoj instituciji.

"Imamo obavezu da postupamo po zakonu. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić javno je rekao da garancije za dugovanja mogu da daju opštine i gradovi. Na taj način dugovi bi se mogli plaćati u 24 mesečne rate. U suprotnom, moramo da blokiramo račune javnih preduzeća."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: