Vrujci:Bez Voda vode, hotela, banje

Propale sve gromoglasno najavljivane investicije u Banji Vrujci. Ne radi ni fabrika Voda voda, Sinalko se odselio, a gradilište hotela Toplica zvrji prazno.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2013.

11:38

Default images

Umesto da bude srpski Evijan, prestonica vode, dolina hotela, zdravlja i bazena, kako je pre samo nekoliko godina gromoglasno najavljivano, Banja Vrujci danas - tavori, pišu Novosti.

Privreda opštine Mionica je - potonula.

Pre deceniju, međutim, sve je izgledalo drugačije. Subotička kompanija "Si end Si", vlasnika Vojina Đorđevića, koja je u međuvremenu propala, počela je u Banji Vrujci gradnju savremene fabrike za flaširanje vode, u koju je uloženo 10 miliona evra. Čak, kamen temeljac buduće fabrike položili su članovi tadašnje košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore! Nekoliko godina kasnije od Đorđevića je "Vodu vodu" preuzeo nekadašnji košarkaški as Vlade Divac, ali fabrika već godinu dana ne radi.

"Poslali su nas kući, na čekanje, zvaće ako zatreba", kaže radnik fabrike "Voda voda", koji nije hteo da mu se ime pominje.

"Ko zna, hoćemo li uopšte da se vraćamo u fabriku. Kako preživljavamo, ni sami ne znamo. Divac nam sedam meseci nije dao platu..."

Nemačka kompanija "Sinalko" i "Si end Si" najavljivali su da će u Banju Vrujci uložiti 20 miliona evra, kako bi je pretvorili u vrhunsko odmaralište. Od toga nije bilo ništa. "Sinalko" je otišao iz Banje Vrujci, a "Si end Si" je u stečaju.

"U Mionici trenutno rade samo dva preduzeća, fabrika stiropora Fima i Precizni liv" , kaže Dragan Gavrilović, predsednik opštine Mionica.

"Manje od 1.000 je zaposleno, opština je svrstana među najnerazvijenije u Srbiji. Što je najgore, propale su investicije i u turizmu."

Gavrilović veli da je privatizacija praktično dokrajčila sve firme koje su ranije funkcionisale. Pominje Mo-dnu konfekciju "Mladost", koja je imala više od 500 radnika, a danas zvrji prazna. Slično je u poljoprivredi.

"Od tri fabrike za flaširanje vode za piće na području naše opštine, jedino, doduše smanjenim kapacitetom, radi "Mioni", investicija beogradske Delte", kaže Gavrilović.

Tvorac centra "Čigota" na Zlatiboru, dr Milisav Čutović, pre šest godina je u Banji Vrujci počeo gradnju Prve nove banje - kompleksa četiri bazena ukupne površine oko 2.500 kvadratnih metara, najvećeg te vrste u Srbiji. Takođe, gradnju velelepnog hotela od 8.500 kvadrata, u koji je uloženo oko 11 miliona evra. Gradnja je stala, jer para nema, a Čutoviću je u međuvremenu određen pritvor zbog malverzacija oko prodaje stanova.

"Pitanje je šta će biti sa Čutovićevim kompleksom bazena u predstojećoj letnjoj sezoni", kaže Gavrilović.

"U njegovom hotelu i banjskom kompleksu trebalo je da se zaposli veliki broj radnika, ali to je sada neizvesno. Šteta, jer Banja Vrujci ima velike potencijale, samo prošlog leta bivalo je po 10.000 posetilaca dnevno, lekovitost vode i blata nadaleko se pročula. To je, uostalom, banja najbliža Beogradu."

Hotel "Toplice" koji dominira banjom trebalo bi da ima jednu rezidenciju od 137 kvadrata, 16 apartmana do 60 kvadrata, oko 40 soba sa ukupno 140 kreveta. U objekat je ugrađeno više od 300 tona gvožđa i armature.

"Pokušavamo uz pomoć države da investitore zainteresujemo da ulažu u našu opštinu", kaže Gavrilović.

"S obzirom na to da je Mionica među nerazvijenim opštinama, nadamo se da ćemo, u skladu sa zaključcima Vlade Srbije, imati prednost kod države u dobijanju određenih investicija."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: