Rekorderi po "izvučenim" parama

Za prvih deset meseci prošle godine u Srbiju je stiglo 770 miliona evra stranih direktnih investicija.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2013.

20:28

Default images

Kada se obračunaju i poslednja dva meseca, u najboljem slučaju ćemo se tek primaći milijardi. To je manje od polovine iznosa kojim smo završili 2011. godinu.

"Moramo da budemo delimično zadovoljni ovogodišnjim rezultatom, jer je ovo bila izuzetno krizna godina", kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA.

Prema njegovim rečima, imali smo izbore koji uspore sve aktivnoste, a i u Evropskoj uniji, odakle nam najviše dolaze ulagači, je kriza. U rekordnom rezultatu od 2,2 milijarde evra za 2011. godinu je i transakcija "Deleza“ koja je iznosila blizu milijardu evra. Kada se to oduzme, pošto je novac prebačen privatnoj kompaniji za kupovinu "Maksija“, ove godine nismo mnogo iza tog rezultata.

Statistika NBS pokazuje da je tokom ove godine u Srbiju ušlo ukupno 1,67 milijardi evra. Istovremeno iz nje je izašlo - 1,57 milijardi evra. Najveći deo odlazi na samo jednu transakciju - 900 miliona evra je stiglo iz Holandije, ali je isti iznos u nju i vraćen. Pretpostavlja se da je neka od kompanija koja posluje i u Srbiji na ovaj način samo provukla novac kroz našu zemlju koristeći neki od ugovora koji onemogućava dvostruko oporezivanje. Ove godine je, prvi put od 2000. godine, naša javnost počela da se bavi i takozvanim odlivom investicija, dodaje Miloradović.

"Stvorena je lažna slika da investicije odlaze. A to se desilo zbog dve transakcije početkom godine. "Telekom“ je otkupio akcije OTE, a jedna kompanija je preraspodelila profit i deo prebacila u svoju filijalu u drugoj zemlji. I to se knjiži kao odliv, kao što se knjiže i investicije naših građana u inostranstvu".

Jedini investitor koji se do sada povukao iz Srbije je "Ju-Es stil“.

S druge strane, prema procenama američkih finansijskih stručnjaka Centra za međunarodnu politiku SAD, iz Srbije je u prošloj deceniji u proseku nelegalno izvučeno čak 5,14 milijardi dolara godišnje. Da smo rekorderi, ukazuju uporedni podaci. Iz Hrvatske, u proseku, nelegalni odliv para iznosi 1,5 milijardi, Crne Gore milijardu dolara, BiH 836 miliona dolara, Makedonije 461 milion i Albanije 136 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: