Traže veće penzije na Ustavnom sudu

Savez penzionera Vojvodine traži da se preispita ustavnost odluke o usklađivanju penzija od samo dva odsto za oktobar ove i april naredne godine, piše Politika.

Izvor: Politika

Utorak, 20.11.2012.

20:22

Default images

Savez penzionera Vojvodine uputio je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o penzijama i Zakona o budžetskom sistemu, jer smatra da je drastično narušen član 70 koji propisuje „da se Republika Srbija stara o ekonomskoj sigurnosti penzionera”.

Drugim rečima Savez penzionera Vojvodine pita kako se i ko se to stara o milionskoj penzijskoj populaciji, ako će se penzije za oktobar ove i april naredne godine uvećati za po dva odsto, a međugodišnja inflacija je zaključno sa septembrom dostigla 12,9 odsto, što je daleko iznad očekivanog.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže, da izmene propisa, kojim se odstupilo od zakonom utvrđenog načina usklađivanja penzija, još drastičnije pogoršavaju položaj i život penzionera što nikako ne može biti u skladu sa Ustavom Srbije.

Dosadašnje izmene propisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja konstantno su pogoršavale materijalni i socijalni položaj penzionera. Najveći broj njih nije više u stanju ni najskromnije da preživljava, upozorava Nenadić.

"Kako da se živi s prosečnom penzijom od 24.500 dinara koju prima oko 1,1 milion penzionera, odnosno više od dve trećine ukupnog broja najstarijih. Ili kako da žive penzioneri Fonda PIO samostalaca čija primanja mesečno ne prelaze 24.000 dinara", pita on.

Istovremeno se postavlja pitanje kako da prežive poljoprivredni penzioneri koji iz dva dela primaju 9.700 dinara ili oni s najnižim penzijama od 12.645, odnosno 9,941 dinar ako se zna da je potrošačka korpa premašila 60.000 dinara.

Usklađivanje penzija sa kretanjem potrošačkih cena ne može u potpunosti da obezbedi zadržavanje penzija na realnom nivou, odnosno da se sadašnje izrazito nepovoljno stanje dalje ne produbljuje i ne vodi penzionere do beznađa, objašnjava on.

Penzije je trebalo od 1. oktobra ove godine da budu povećane za rast potrošačkih cena iz prethodnih šest meseci, odnosno za period 1. april – 30. septembar 2012. godine za oko 7,1 odsto. Umesto toga one su povećane za svega dva odsto. "Za penzionere Srbije je neprihvatljivo limitiranje usklađivanja penzija od 1. oktobra 2012. godine na dva odsto i isto toliko od 1. aprila 2013. godine. I to sve u uslovima kada su potrošačke cene za deset meseci ove godine povećani za 12,7 procenata, a procena je da će u celoj 2012. godini biti i veće od 14 odsto", ističe Nenadić.

Potrošačke cene imaju trend rasta i doći će do daljeg obezvređivanja penzija u narednoj godini. Samo za jedan mesec – oktobar potrošačke cene su povećane za 2,8 odsto, a penzije su za pola godine povećane za dva procenta!

Zbog svega toga, kaže Nenadić, Savez penzionera Vojvodine moli Ustavni sud da prihvati ovu inicijativu i pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o penzijama i Zakona o budžetskom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: