Zakon o korišćenju javnih dobara

Novi zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara trebalo bi da bude usvojen do kraja marta 2013.

Izvor: Beta

Utorak, 20.11.2012.

17:07

Default images

Kako je rekla savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Milica Bisić je na konferenciji Američke privredne komore "Prvo prolazno vreme - 100 dana rada Vlade" , izrada zakona je u toku i početkom sledeće godine trebalo bi da se nađe u javnoj raspravi.

Ona je precizirala da će novim zakonom biti promenjeni rokovi, iznosi i način na koji se plaćaju naknade i dodala da će obveznicima biti ostavljeno dovoljno vremena za prilagodjavanje.

Bisićeva je objasnila da su medju naknadama za korišćenje javnih dobara i naknade za mineralne sirovine, puteve i vode i da njihov smisao nije fiskalni već uspostavljanje prave cene za korišćenje dobara od opšteg interesa.

To je veliki posao pošto će uz novi zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara biti izmenjeno i 20 drugih zakona, kazala je Bisićeva.

Bisićeva je kazala da je reforma tih naknada drugi korak u ukidanju prepreka za lakše poslovanje privrede, gde je u prvom koraku ukinuto 138 parafiskalnih nemeta.

Potpredsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Toplica Spasojević kazao je da će ukidanje parafiskalnih nameta uštedeti oko 100 miliona evra odnosno 10 milijardi dinara privredi godišnje.

Osnovni cilj bio je da se privreda rastereti i da se omogući normalno funkcionisanje, kazao je on, ali je upozorio da pri daljim izmenama propisa treba voditi računa i o uticaju na lokalne samouprave.

Spasojević je kazao da su prilikom ukidanja 138 parafiskalnih propisa ukinute i 22 takse lokalnih samouprava zbog kojih su ostale bez pet milijardi dinara prihoda.

Kako je istakao Spasojević, potrebno je nastaviti sa ukidanjem nepotrebnih propisa i broja papira potrebnih za poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: