Članovi partije ostaju direktori

Partijski kadrovi već postavljeni na čelo javnih preduzeća mogu da odahnu. Ostaju na čelu javnih preduzeća, jer zakon ne važi retroaktivno.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2012.

13:08

Default images

Naime, usvojen je predlog Zakona o javnim preduzećima, kojim se predviđa profesionalizacija njihovog upravljanja, kao i da se direktori biraju na javnim konkursima. Posle usvajanja u Skupštini, putem javnog konkursa biće birani samo oni koji su sada vršioci dužnosti.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da se radi o sistemskom zakonu, koji je usvojen u predloženom obliku.

Predlog zakona predviđa, između ostalog, da javnim preduzećima upravljaju profesionalci, koji neće moći da budu članovi organa političkih stranaka.

Kako je objasnio Dinkić, ukoliko se za rukovodeća mesta kandiduju funkcioneri stranaka, tu funkciju moraće da zamrznu, ako budu izabrani za direktore.

Predlog zakona pedviđa ukidanje upravnih odbora javnih preduzeća, jer se država povlači iz upravljanja i preuzima nadzornu ulogu.

"Kao sto zakon o NBS omogucava da guverner ne sme biti clan stranke, al da moze da zamrzne status i ovde je obaveza za direktore javnih preduzeca da ako su direktori ne mogu dok su direktori da obavljaju bilo kakvu funkciju u politickoj stranci moraju da zamrznu", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: