Bajati proizvodi završe na akciji

Većina potrošača gotovo svakodnevno "naleti" na neki od proizvoda kome je istekao rok.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

09:11

Default images

Među bajatim proizvodima koje kupci prijavljuju su pića, keks, kvasac, kore, pudinzi, čokoladice, sirupi, upakovano suvo grožđe, kao i meso, mleko, a posebno so, biber, prašak za pecivo...

Bajatu robu kupci najčešće mogu da zateknu u velikim marketima, jer je tamo i veća mogućnost da se u kontroli proizvoda "potkrade neka greška".

"Veliki marketi imaju posebno organizovanu kontrolu proizvoda, odnosno radnike koji taj posao obavljaju", objašnjavaju inspektori.

Međutim, zbog velikog broja artikala, njima se češće dešava da određenu robu kojoj je istekao rok greškom stave u promet. U Asocijaciji potrošača Srbije ističu da čim kupci pronađu prozvode sa isteklim rokom, posebno na akcijskim sniženjima odmah treba da obaveste tržišnu inspekciju. Oprez je neophodan, pogotovo što se zna da se u Srbiji zbog slabije prodaje i neprodatih zaliha često na policama nađu proizvodi sa isteklim rokom.

"Dozvoljeno je spustiti cenu proizvodima kojima ubrzo ističe rok trajanja, što se često može sresti u svetskim trgovinama, gde su cene tih proizvoda niže i do 70 odsto, ali trgovac je u obavezi da potrošače obavesti o razlogu sniženja", kaže Edina Popov, predsednica UO APOS-a i dodaje da u tom slučaju kupci nisu prevareni.

"Ali, ako se dogodi da u tom "moru" robe "proleti" i neki bajati proizvod savetujem kupcima da odmah potraže inspektore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: