Kirbi dao Vladi prelaznu ocenu

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da Vlada Srbije u prvih 100 dana rada u oblasti ekonomije može da dobije prolaznu ocenu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.11.2012.

13:52

Default images

"Kada govorimo o ekonomiji mogao bi da slikovito da kažem: 'Porota još uvek zaseda, ali je Vlada prošla u tih prvih 100 dana'", rekao je Kirbi novinarima na predstavljanju rezultata ankete 1.000 preduzeća o vladinim reformama za bolje uslove poslovanja, koju je sprovela Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kirbi je istakao da je srpska vlada prvenstveno izrazila spremnost da popravi poslovnu klimu u u Srbiji, tako što je ukinula 138 parafiskalnih nameta. "Čini mi se da je to prva dobra stvar, ali ostaje otvoreno pitanje šta je sledeći korak po tom pitanju", rekao je on.

Kirbi je pohvalio i nameru da se u budžetu za 2013. godinu smanji defict i istakao da Vlada pokušava da učini sve što može kada je u pitanju značajan deficit u budžetu. "Naravno, postoje napori koji se čine na ovom polju, ali voleli bismo da vidimo i konkretne rezultate", rekao je američki ambasador u Srbiji.

Kirbi je naveo da i dalje postoji dosta prepreka za poslovanje u Srbiji i kao jednu naveo veliki broj ministarstava i veliki broj inspektorata koji se bave tom problematikom.
"Koliko sam razumeo postoji 31 inspekcija koja se bavi radom kompanija, koje se u svom radu čak i preklapaju, a i otežavaju rad samih kompanija", rekao je on.

Kirbi je izrazio zadovoljstvo rezultatima posete američke državne sektretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Beogradu. Klintonova i Eštonova su, kako je istakao, jasno stavile do znanja da je dobar put za Srbiju, put ka EU.

"Smatramo da je to put koji je dobar i za vladu i za gradjane Srbije i smatramo da će to dovesti i do ekonomskog napretka i do stabilnosti", rekao je ambasador SAD.

Prema oceni Kirbija, tokom posete Klintonove i Eštonove pored Kosova, bilo je razgovora i o ekonomskim problemima. Istakao je da je ta poseta "bila veoma uspešna jer je na neki način pogurala sva ta pitanja".

"Vi znate da EU očekuje i želi da vidi promene u pravnom okviru kada govorimo o ekonomiji i o biznisu. Smatramo da su ove promene neophodne ušli vi u EU ili ne, ali možda taj put ka EU ubrza ceo proces. Kada se rešite korupcije, naravno stvarate povoljniju klimu za poslovanje", rekao je on.

Na pitanje da li je bilo reči o ekonomskim vezama sa Kosovom, američki ambasador je rekao da nije bilo direktnih razgovora na tu temu, ali da je bilo razgovra o izgradnji poverenja.

"Mislim da to možemo podvesti pod taj segment. Već znamo, da budem iskren, da lopovi i kriminalci mogu da saradjuju i da ne poznaju granice, ali hajde da konačno uradimo nešto pošteno, neki dobar posao preko granice. Zašto ne bismo trgovinu izdigli iznad granica", rekao je američki ambasador Majkl Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: