Bajec: Ocena Vlade posle budžeta

Ekonomista Jurij Bajec kaže da ocenu o radu Vlade Srbije u prvih 100 dana može dati tek nakon usvajanja budžeta za 2013. godinu.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

15:42

Default images

Pored toga Bajec kaže da je potrebno videti i fiskalnu strategiju koja razmatra kako ekonomska politka treba da izgleda u naredne tri godine.

On je kazao da je za pozitivnu ocenu rada nove Vlade potrebno da se zna i da li će se predloženi budžet za narednu godinu, ukoliko bude usvojen, i sprovoditi.

"Mogu da dam pozitivnu ocenu Vladi ako iduće godine ne bude rebalansa budžeta, ako se pretpostavke na kojima se budžet zasnivao, a to je projektovana stopa privrednog rasta od dva odsto, bude realno ostvarila, i ukoliko se inflacija, koja je ove godine jako visoka, krajem iduće godine bude ozbiljno smanjila", kazao je Bajec.

Prema njegovim rečima, potrebno je videti i da li će odnos javnih prihoda i rashoda biti takav da fiskalni deficit bude "ozbiljno smanjen" u odnosu na ovu godinu, što će biti početak postepenog smanjivanja javnog duga u narednim godinama.

"Mislim da je ključno pitanje da li Vlada može da bude dosledna u onome što sada predlaže", kazao je Bajec koji je u prethodnoj vladi bio savetnik premijera Mirka Cvetkovića.

On je naglasio i da će Vlada dobiti pozitivnu ocenu ukupne ekonomske politike ukoliko Medjunarodni monetarni fond (MMF) prihvati njene predloge.

"Važno je i da li će Vlada usvojiti i neke primedbe koje se ne tiču direktno budžeta, a koje su veoma važne i poslednjih godina se stalno provlače u zahtevima MMF-a, a odnose se na šire strukturne promene u privredi uključujući i promene radnog zakonodavstva", dodao je Bajec.

Ekonomista Boško Mijatović je rekao da je 100 dana malo da se proceni rad nove Vlade Srbije i da još ne mogu da se vide njene prave namere i mogućnosti. On je agenciji Beta kazao da je dobro što se nisu ostvarile "najcrnje projekcije" i da Srbija nije bankrotirala, "iako je izgledalo da će se to možda desiti".

"Nije propala ni Narodna banka Srbije kao što su neki pretpostavili da će se dogoditi sa promenom guvernera", istakao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno, ali je uspeh nove Vlade i to što se nije pogoršala kratkoročna makroekonomska situacija u zemlji.

"Za strukturne promene potrebno je više vremena. Ne možemo očekivati previše u prvih 100 dana, ali pozitivno je to što nismo propali, a nismo ni nešto napredovali", kazao je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: