Dačić ipak za aranžman sa MMF-om

Aktuelna vlada nije narušila odnose sa MMF-om, već prethodna i zato je potrebo ponovo uspostaviti odnos sa tom institucijom, kaže premijer Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

16:23

Default images

Dačić je u izjavi novinarima, posle razgovora sa članicama Američke privredne komore, istakao da MMF Srbiji nije bitan zbog para koje bi mogao da joj da, već da bi dao pozitivnu ocenu i referencu ekonomskom sistemu zemlje.

Iako je prethodno davao neke izjave da je protiv saradnje sa MMF-om Ivica Dačić ipak kaže da bi saradnja sa tom institucijom mogla da utiče na povećan broj investiotora i pozitivan odnos drugih finansijskih organizacija prema Srbiji.
On je podsetio da tokom mandata ove vlade u Srbiju nije ni dolazila Misija MMF-a, sa kojom bi se pregovaralo, već samo delegacija koja je analizirala najnoviju ekonomsku situaciju u Srbiji.
Premijer kaže i da je osnovni nacionalni cilj Srbije zaustavljanje propadanja ekonomije i da sve ostale ciljeve, uključujući i evropske integracije i sve unutrašnje reforme, nemoguće ostvarti bez stabilizovanja ekonomskih prilika.
Svi potezi vlade usmereni su na mere koje će zaustaviti pad ekonomije, rekao je premijer i ponovio da je prioritet vlade bitka za svako radno mesto.
"Trebalo bi nagraditi svakoga ko otvara novo radno mesto", poručio je Dačić.
Prema njegovim rečima, u cilju popravljanja ekonomskih prilika u Srbiji biće sprovedeno niz reformi. Dačić je ukazao da su ovogodišnji parametri veoma negativni - veliki budžetki deficit, problemu probijanja zakonom odredjenje granice zaduživanja, nestabilna valuta..
"Dinar je valuta koja je možda najviše oslabila u regionu, za četiri godine za 53 odsto, imamo problem sa platama , koje su govoto najmanje u reigonu - prosečna je 350 evra, cena kapitala najviša u regionu, a stopa nezaposlenosti medju navišim u Evropi oko 25 odsto", naveo je Dačić. Zato je jedini cilj vlade da se ti parametri promene, naglasio je premijer. Dačić je istakao da je cilj ove vlade da deficit u budžetu bude četiri odsto ili niži od toga, i naveo da će on ove godine iznositi nešto manje od sedam odsto.
U tom smislu, Dačić je podvukao da je vlada spremna da vodi politiku striktne konrtrole budžetskog deficita kroz racionalizaciju javne potrošnje uz povećanje poreskih prihoda i ponovio da se pred Srbiju ne postavlja dilema štednja ili potrošnja jer je i jedno i drugo neophodno.
Dačić je naglasio da je privlačenje stranih i domaćih investicija i stvaranje povoljnih uslova za investiranje takodje cilj od naionalnog značaja i pozvao sve investitore da prijave bilo kakave pritiske ili zahteve za davanje mita i korupciju.
"Niko nema pravo da se u ime Srbije tako ponaša i šteti nacinalnim i državnim intersima", naglasio je premijer.
On je medjutim investitorima iz SAD i evropskih zemalja poručio da novac nije obojen i da su u Srbiju dobrodošli investitori iz svih zemalja u svetu. "Nemojte se ljutiti na nas kada tražimo investicije iz Rusije i Kine i vi to radite, zašto bih ja manje voleo Kinu nego što je voli Nemačka", rekao je Dačić i naveo da je Nemačka nedavno sklopila polove u visini od 150 milijardi sa KInom. Dačić je dodao da niko ne treba da se ljuti zato što Kina ulaže u izgradnju termoelektrane u Srbiji.
"Dali su najbolju ponodu, dajte i vi pa ćete dobiti posao. Nemojte u ekonomiji da iz političih razloga tražite da dobijete posao", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: