Mencinger: Hoće da uplaše građane

Sloveniji ne preti bankrot iako je ekonomska situacija dosta složena, ocenio je profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani Jože Mencinger.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.09.2012.

12:17

Default images

Mercinger je za Tanjug rekao da vlast u toj državi preteruje u procenama bankrota pošto na neki način hoće da uplaši stanovništvo kako bi prihvatilo mere koje predlaže.

“Nema pravih razloga za bankrot, mada je situacija dosta loša jer smo na neki način zabrljali i otišli pogrešnim putem izmedju 2005. i 2008. godine. Ja to nazivam razdobljem hazarderstva, kada su svi verovali u vrednosne papire i finansijske proizvode”, istakao je Mencinger.
Prema Mencingeru, za samo tri godine, neto dug Slovenije koji je bio nula, pretvorio se u 10 milijardi evra i kada je počela kriza trebalo je sve to vratiti, a problem su bile banke koje su se zaduživale u inostranstvu.
“Nakon toga nismo imali veoma spretnu vladu, a sadašnja, na neki način, pokušava rešavati te probleme samo po mom mišljenju pogrešnim putem”, ukazao je Mencinger.
Mercinger je protekle nedelje učestvovao u Beogradu na Menadžment forum jugoistočne Evrope, na kojem su poslovni lideri iz regiona razmatralii probleme funkcionisanja privreda posle tranzicije.
Po Mercingeru, "ono što se sada radi u Evropi, proklamuje se štednja bez obzira na šta, to ne vodi puno daleko, jer se smanjuje društveni proizvod".
Mencinger je objasnio da ekonomska kriza nije nastala zbog fiskalnog sistema, odnosno, zbog države i javnog sektora, već u u finansijskom sektoru, a sada se pokušava da nadje izlaz preko štednje u javnom sektoru, što, kako je rekao, "ne vodi daleko".
Slovenački ekonomista je kazao kako ta država posle raspada Jugolsavije nije imala drugog izlaza osim da postane član Evropske unije (EU). Ne može zemlja od dva miliona stanovnika biti samostalna, mi smo vezani toliko ekonomski za EU i nema neke mogućnosti da budemo samostalni”, kazao je on.
Mencinger je mišljenja da nije bila greška ulazak Slovenije u monetarnu uniju i prihvatanje evra iako je imala dobru monetarnu politiku do samog ulaska u EU.
“Sigurno bi nekim zemljama, kao što su Grčka ili Španija bilo bolje ako ne bi bili članovi monetarne unije, ali u slučaju Slovenije mislim da to ne dolazi u obzir jer smo toliko mali. Naravno sad imamo problema sa evrom koji se spašava i sasvim je nesigurno da li će opstati”, zaključio je profesor Mercinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: