Lafarž: Kako povećati potrošnju

U Srbiji treba ponovo pokrenuti ekonomski rast zasnovan na doslednoj strategiji razvoja, uz jačanje industrijske konkurentnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

11:11

Default images

Kako smatra direktor kompanije Lafarž Srbija Kostin Bork na ovaj način bi se povećala potrošnja krajnjih korisnika, promovisale inovacije i obrazovale mlađe generacije.

Direktor Bork je rekao da efekti ekonomske krize utiču na poslovno okruženje širom sveta, uključujući i građevinsku industriju koja je među prvima i u najjačoj meri osetila efekte globalne nestabilnosti, koja je vodila ka nedostatku krupnih investicija i smanjenu izgradnju.

Kompanija Lafarž je, ipak, kako je istakao Bork, pravovremenom reakcijom i merama uspela da zadrži očekivani nivo poslovanja, a u prilog tome govori i činjenica da je u 2011. bila medju 10 najprofitabilnijih preduzeća u Srbiji.
Čelnik Lafarža je podsetio da ta kompanija obeležava 10. godišnjicu poslovanja u Srbiji i da je tokom tog perioda imala značajne investicije.
''Do sada smo ulagali sredstva u modernizaciju procesa proizvodnje i njegovu efikasnost, uključujući i zaštitu životne sredine što je svakodnevni prioritet. U modernizaciju fabrike u Beočinu uložili smo više od 100 miliona evra tokom prethodnih deset godina, a sve ove investicije odražavaju se na unapredjenje životne sredine'', istakao je Bork.
Govoreći o ličnim iskustvima u pogledu poslovnih partnerstava u Srbiji, Bork je kazao da to pitanje za Lafarž nije samo od izuzetne važnosti za poslovanje u ovoj zemlji, već predstavlja i deo profesionalnog okruženja.
''Naš cilj je da konstantno kreiramo odnose u kojima svi imaju razlog za zadovoljstvo i da je to naravno zasnovano na etičkim principima'', naveo je Bork. Po Borku, poslovanje u Srbiji se može uporediti sa dugim putovanjem - 10. godina zajedničkog napornog rada celokupnog tima, interesnih strana, poslovnih partnera, zajednice, a sve je spojio isti cilj - uspeh! Bork je, medjutim, primetio kako se radi tek o početku delovanja Lafarža u Srbiji.
Direktor Lafarža je u odgovoru na pitanje kazao kako će o ovogodišnjim poslovnim rezultatima moći da se govori tek posle završetka gradjevinske sezone.
Sa druge strane, Bork je više mogao da kaže o planovima za budućnost.
''Održivi razvoj našeg poslovanja je osnova naše kratkoročne, srednjoročne i dugoročne strategije. Spremni smo da prilagodimo poslovanje zahtevima tržišta, lokalnog privrednog okruženja, uz konstruktivan dijalog sa državnim institucijama, kako bismo dali svoj doprinos daljem razvoju Srbije'', naglasio je Bork.
Bork, koji je u decembru 2011. imenovan za predsednika Saveta stranih investitora u Srbiji, kazao je da se članovi Saveta nadaju da će Vlada u Beogradu rešiti aktuelne privredne i društvene izazova i da će približiti Srbiju Evropskoj uniji.
''Pitanja ima mnogo, a odgovori nisu jednostavni. Nastavak reformi će zahtevati odgovarajuće mere, jasnu viziju i odlučnost'', smatra Bork.
On je povodom mera koje Vlada sprovodi u pogledu regulisanja lokalnog finansiranja i uticaja na poslovanje, kazao kako je za postizanje solidne privredne strategije u narednim godinama potrebno zajedničko anagažovanje. ''Moramo da radimo zajedno uz stalan dijalog sa organima vlasti, podržavajući njihove inicijative koje će omogućiti bolje, stabilnije i predvidljivije poslovno okruženje u Srbiji'', naglasio je Bork.
Bork smatra kako će stvaranje i očuvanje takvog okruženja za sve privredne subjekte, od javnog do privatnog sektora, za domaće i strane investitore, kao i ispunjenje datih obećanja, dovesti do veće sigurnosti i poverenja i tako promovisati Srbiju kao atraktivno mesto za ulaganje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: