Fijat ne ide iz Italije

"Fijat" će ostati u Italiji zahvaljujući profitu ostvarenom u inostranstvu, naročito u SAD, izjavio je izvršni direktor te kompanije Serđo Markione.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

11:31

Default images

"Pokušavam da maksimalno zaradim od oporavka američkog tržišta, u cilju održanja finansijske sigurnosti koja će mi omogućiti da zaštitim prisustvo 'Fijata' u Italiji i u Evropi u ovom dramatičnom trenutku", rekao je Markione za italijanski dnevnik "Republika", a prenosi agencija AFP.

S obzirom na ogroman pad prodaje i jake sindikate u Italiji, postoji rastuća zabrinutost da bi kompanija, koja je postala simbol posleratnog italijanskog ekonomskog buma, mogla zatvoriti fabrike i preorijentisati svoje poslovanje na strana tržišta kako bi generisala profit.

"Fijat je zabeležio gubitke od 700 miliona evra u Evropi i pokriva te gubitke zahvaljujući uspešnoj prodaji u SAD i zemljama u usponu", rekao je Markione.

"Od 3,5 milijardi evra Fijatovog očekivanog operativnog profita za ovu godinu, ništa od toga ne dolazi iz Italije", dodao je on.

"Fijat" je pre nekoliko dana najavio da će u oktobru predstaviti novi plan, kao zamenu za prvobitnu ideju "Fabrika Italija", koja je predvidjala rast investicija za oko 20 milijardi evra.

Italijanska ministarka rada Elsa Fornero je izjavila da želi "hitne razgovore" sa Markioneom i da "Fijat" ima dužnost da objasni svoju strategiju za Italiju, kao najveći italijanski poslodavac iz privatnog sektora.

"Fijat" zapošljava 197.000 ljudi, od čega 80.000 radi u Italiji.

S obzirom na pad prodaje u Italiji od 20 odsto i protivljenje sindikata i pravne probleme, Markione je upozorio na brojne poteškoće zbog kojih bi njegova kompanija mogla biti primorana da zatvori fabriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: