Bugarska neće u evrozonu

Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije i retka fiskalna svetla tačka u tom bloku, zamrzla je planove u vezi usvajanja zajedničke evropske valute.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.09.2012.

15:09

Default images

Time je postala najnovija u nizu fiskalno razboritih zemalja čiji je entuzijazam oko evra splasnuo.

Bugarski premijer Bojko Borisov i ministar finansija Simeon Djankov naveli su da je odluka da se planovi o pridruživanju evrozoni stave na policu doneta kao odgovor na pogoršanje ekonomskih uslova i rast neizvesnosti u vezi budućnosti evrobloka.

Odluka je doneta i kao reakcija na promenu javnog mišljenja u Bugarskoj, koja već treću godinu zaredom sprovodi program štednje, piše američki list "Volstrit džornal".

"Promenili smo mišljenje, kao i javnost... Trenutno ne vidim nikakvu korist od ulaska u evrozonu, već samo štetu. Javnost s pravom želi da zna kome bismo morali da pomažemo da ne bankrotira kada bismo se pridružili. To je za nas preveliki rizik, a takođe nije jasno koja su pravila sada i kakva će biti za godinu ili dve", poručio je Djankov.

Evropska dužnička kriza naterala je i druge fiskalno savesne zemlje da odustanu od priključenja monetarnoj uniji. Premijer Litvanije Andrijus Kubilijus je prošle nedelje naveo da će njegova zemlja postati članica evrozone tek kada "Evropa bude spremna". Premijer Letonije Valdis Dombrovskis je pre toga rekao će njegova vlada odlučivati o usvajanju evra na proleće 2013, dok je ranije tvrdio da će se priključiti evrozoni 2014.

Bugarska je zaslužila pohvale nakon što je uspešno skresala budžetski deficit na 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2011, kroz smanjenje plata i penzija.

Ekonomija je stabilizovana valutnim odborom, odnosno vezivanjem leva za evro. Nakon tri godine fiskalne strogoće, Sofija sada ispunjava uslove za učešće u evropskom mehanzimu deviznih kurseva, koji predstavlja poslednju fazu pre usvajanja evra.

Bugarska je prošle godine ostvarila skroman privredni rast od 1,7 odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj za ovu godinu predviđa usporavanje rasta na 1,2 odsto. Nezaposlenost je skočila iznad 12 odsto, ali to je i dalje dvostruko manje u odnosu na stope koje beleže Grčka i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: