Benzin pobednik, cigarete gubitnik

Akcize na benzin neće biti povećane i pored ranijih najava. Međutim ne odustaje se od većih dažbina na cigarete, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

00:22

Default images

Akcize na duvanske prerađevine i veći porez na dodatu vrednost dopuniće državnu kasu.

Za dizel goriva bi trebalo da dođe do blagog povećanja iznosa koji od svakog prodatog litra uzima država.

Međutim, u toku su pregovori sa Naftnom industrijom Srbije da ona preuzme taj teret dodatnog plaćanja državi, odnosno da povećanje akcize ne osete krajnji kupci.

Međutim, vozači koji koriste tečni naftni gas (TNG) suočiće se sa višim cenama koje će, između ostalog, biti posledica i većeg zahvatanja države. Slično je i sa lož-uljem. S druge strane, pušači u Srbiji moraju da računaju na to da će od oktobra cigarete, zahvaljujući značajno višim iznosima akcize, poskupeti.

Zasada se vode pregovori sa fabrikama duvanskih proizvoda u Srbiji o mogućim povećanjima zahvatanja države, jer je, još uvek, na snazi zakon koji predviđa godišnju dinamiku uvećanja akciza na cigarete.

Duvandžije su, prema nezvaničnim informacijama iz kompanija koje prerađuju duvan u Srbiji, potpuno svesne potrebe da akciza mora da se poveća, ali i da država „u svojim zahtevima mora da bude umerena“.

Na prvom mestu, ideja je da se povećanje akcize predviđeno za početak 2013. godine desi sada, a da naredno bude u julu sledeće godine. Pored toga, nameti na cigarete biće objedinjeni, pa će se uz desetak odsto veću akcizu, u trošak računati i tzv. pušački dinar koji se danas plaća odvojeno, a verovatno i dva odsto veća stopa poreza na dodatu vrednost.

Plan države je da se u budžet već u poslednjem kvartalu sliva više novca od naplaćenih dažbina na prodate cigarete, ali će, kako kažu u Nemanjinoj 11, i ubuduće duvanski proizvodi biti značajno jeftiniji nego u regionu.

Inače, trenutno se u Srbiji, pored Makedonije, prodaju najjeftinije cigarete. Tako danas paklica cigareta iste robne marke u Srbiji košta 1,6 evra, u Crnoj Gori 2,2 evra, a, recimo, u Sloveniji 3,4 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: