Kukuruz najisplativiji u krizi

Sirovine tokom svih pet godina krize bile su najbolja zaštitna aktiva, međutim, usporavanja kineske ekonomije poslednjih meseci ugrožavaju njihovu privlačnost.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

13:22

Default images

Istovremeno, investicije u poljoprivredne proizvode postaju sve unosnije.

Najprofitabilnija aktiva je postao kukuruz, čija je cena skočila za 150 odsto, a ovakvi rezultati posledica su prirodnih kataklizmi, kao i korišćenja kukuruza u proizvodnji etanola u SAD-u, upozoravaju stručnjaci.

Investicije u kukuruz posebno su unosne ove godine, zbog suše u SAD-u, što je za posledicu imalo skok cena terminskih isporuka od kraja maja za 47 odsto.

Na drugom i trećem mestu po prinosima su ulaganja u zlato i srebro, pa tek onda u naftu marke "brent", čije su cene naglo padale, da bi zatim isto tako rasle, ističe ekonomista Džim Raida iz Deutsche Banka koji je proračunao koja je aktiva bila najunosnija od početka krize.

Tržišta akcija "sigurnih" zemlja su pokazala zbog čega se te zemlje smatraju za sigurne, dok su tržišta "problematicnih" doživela kolaps. Najnepovoljnije u pet proteklih godina bile su investicije u tržišta evropske periferije, po čemu je prednjačila grčka berza.

Vlade mnogih zemalja su izdašno pomagale tržištima, što je očigledno sprečilo katastrofu većih razmera. Pomoć će se morati produžiti još najmanje pet godina, jer će se u suprotnom za desetogodišnjicu krize, lista profitabilne aktive dodatno smanjiti.

U poslednjih šest meseci od finansijske krize najviše su ugrožena ulaganja u sirovine.

U februaru je po prinosima još uvek prednjačilo zlato, a među gubitnicima našle su se investicije u bakar, čiji su prinosi još u februaru dostizali 40 odsto, a sada su praktično nulti, zbog usporavanja kineske ekonomije i pada svetske potražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: