Nemački rast premašio očekivanja

Nemačka privreda je premašila očekivanja analitičara ostvarivši u drugom kvartalu rast od 0,3 odsto, kao posledica rastućeg izvoza i jake domaće tražnje.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

10:58

Default images

Analitičari su predviđali da će privredni rast u tri meseca zaključno sa junom iznositi 0,2 odsto, ali je stopa ipak bila niža od one iz prvog kvartala od 0,5 odsto, što ukazuje na to da Nemačka takođe počinje da oseća posledice dužničke krize koja je u recesiju gurnula dobar deo Evrope.

U saopštenju nemačke nacionalne agencije za statistiku Destatis se navodi:

"Prema preliminarnim podacima, izvoz je u drugom tromesečju porastao više nego uvoz. Pored toga, i privatna i javna potrošnja su povećane u odnosu na prethodna tri meseca, što je pomoglo da se delom neutrališe pad ulaganja."

Dok se mnogi partneri Nemačke iz evrozone nalaze na ivici, ili su već zapali u recesiju, najveća evropska privreda i dalje ostvaruje rast, uglavnom zahvaljujući obimnim strukturnim reformama koje je primenila pre više godina.

S obzirom da je veći deo Evrope u dubokim problemima, nemački izvoz počinje da posustaje, pa neki analitičari veruju i da bi privredni rast te zemlje uskoro mogao da se zaustavi.

Najnoviji ekonomski podaci ukazuju da tempo nemačkog privrednog rasta zaista usporava. Tako je prošle sedmice objavljeno da je nemački izvoz, koji je u maju porastao za 4,1 odsto, u junu smanjen za 1,5 odsto kao posledica pada izvoza u ostalih 16 zemalja koje kao valutu koriste evro.

Uvoz, koji ukazuje na snagu domaće tražnje, takođe je u junu pao, i to za 2,9 odsto.

Francuska izbegla recesiju, inflacija nešto niža

Francuska privreda je u drugom kvartalu zabeležila nulti rast, nadmašivši očekivanja ekonomista da će pasti u recesiju, saopštio je Zavod za statistiku u Parizu.

U saopštenju se navodi da je privredni rast u tri meseca zaključno s junom stagnirao, dok su brojni ekonomisti, uključujući Banku Francuske, očekivali da će kriza koja potresa veliki deo evrozone gurnuti i Francusku u recesiju.

Evropski zavod za statistiku bi kasnije danas trebalo da objavi procenu privrednog rasta evrozone za drugi kvartal. Monetarna unija je u prvom tromesečju evidentirala nulti privredni rast.

Francuska je ponovo ostvarila lošije rezultate od svog glavnog partnera.

Francuska je u proleće 2009. izašla iz recesije, ali se njena privreda od tada bori da uhvati zamah, u vreme sve teže dužničke krize u evrozoni.

Sa druge strane, potrošačke cene u Francuskoj su u julu pale za 0,4 odsto u odnosu na jun, uglavnom zahvaljujući letnjim rasprodajama, dok je godišnja stopa inflacije ostala nepromenjena na 1,9 odsto, navodi se u odvojenom saopštenju Zavoda za statistiku.

“Julski rezultati su ovakvi najvećim delom zbog pada cena odeće, obuće i drugih proizvoda, na ime letnjih rasprodaja, kao i zbog sezonskog sniženja cena svežih proizvoda”, dodao je Zavod.

Rast minimalnih zarada i veći broj sezonskih turističkih usluga uticali su na rezultate. Potrošačke cene u Francuskoj bile su u porastu od avgusta prošle godine, dostigavši vrhunac od oko 2,5 odsto, medjutim, od aprila su u padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: