Država se zadužuje još 940 mil. EUR

Srbija će najkasnije do septembra izdati novu emisiju državnih evroobveznica, najavio je državni sekretar u Ministarstvu finansnija Goran Radosavljević.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

14:05

Default images

On je agencijama Blumberg i Beta kazao da je u toku priprema obveznica koje će biti sa rokom dospeća do 10 godina, koja bi trebalo da bude tokom leta, a najkasnije do septembra.

Radosavljvić je istakao da je su već vođeni razgovori sa investitorima od kojih su pojedni izrazili interesovanje da kupe po kamatama od 6,6 do 7,5 odsto godišnje. U budžetu Srbije za emisiju evroobveznica predviđeno je zaduženje od 104,4 milijarde dinara (oko 940 miliona evra).

Radosavljević je kazao da bi Srbija za par sedmica mogla da listira državne hartije od vrednosti na Beogradskoj berzi, dodajući da brzina izlaska zavisi od dogovora sa Berzom oko provizije.

Ističući da je vrednost državnih obevznica dostigla pet milijardi evra, on je rekao da bi po sadašnjim cenama iznošenje na berzu državu puno koštalo, odnosno 40 do 50 miliona dinara mesečno.

Precizirao je da će na berzu biti iznete hartije sa ročnošću od godinu dana.

Radosavljević je rekao da država Srbija pregovara sa rejting agencijom Mudis da ta agencija počne da prati rejting Srbije i da bi dogovor mogao da bude postignut za par sedmica.

To bi bila treća agencija koja prati rejting Srbije uz Standard end Pur i Fič, rekao je on.

Radosavljević je rerka da očekuje da Srbija posle izbora ili naredne godine dobije rejting koji ima Hrvatska - tri Be minus (BBB-).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: