Turci i Kinezi odbacuju dolar

Narodna banka Kine i Centralna banka Turske potpisali su aranžman vredan 1,6 milijardi dolara koji treba da omogući bilateralnu trgovinu u lokalnoj valuti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

18:38

Default images

Ovo je najnoviji u nizu napora Kine da unapredi međunarodnu upotrebu kineske valute.

Aranžman o zameni valute će trajati tri godine, ali se može produžiti, saopštila je Narodna banka Kine.

Kineski potpredsednik Sji Đinping je doputovao u posetu Turskoj kako bi sa tamnošnjim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim pitanjima, situaciji u Siriji i unapređenju ekonomske saradnje.

Sji, koji bi početkom iduće godine trebalo da zameni predsednika Hu Đintaoa, sastaće se kasnije tokom dana sa turskim premijerom Tadžipom Erdoganom.

On je danas razgovarao i sa predsednikom turskog parlamenta Cemilom Čičekom koji je naglasio podršku Turske teritorijalnoj celovitosti Kine.

Potpredsednik Kine će u Istanbulu sutra učestvovati u radu foruma na kome će biznismeni razgovarati o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje članice G-20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: