Iran pobeđuje sankcije Zapada

Iran je postavio uslove za budući izvoz nafte evropskim zemljama nakon što je početkom ove nedelje obustavio isporuku nafte Britaniji i Francuskoj.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

13:28

Default images

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast kaže da Iran traži garancije plaćanja, dugoročne ugovore i zabranu jednostranog otkaza ugovora od kupaca.

On je dodao da sve to treba da se uzme u obzir ako Evropa želi nastavak trgovinskih i energetskih odnosa sa Iranom.

Iran je izneo svoje uslove na sastanku s ambasadorima šest evropskih zemalja u Teheranu. Iran je juče saopštio da razmatra proširenje naftnog embarga i na druge evropske zemlje.

Obustava isporuke nafte Francuskoj i Britaniji usledila je kao reakcija na embargo EU na iransku naftu koji stupa na snagu 1. jula, a zbog kontroverznog nuklearnog programa Teherana.

Šef naftne kompanije Vitol kaže da je današnje povećanje cena nafte na iznad 120 dolara po barelu više nego kompenzovalo Iranu za prihod od izvoza nafte koji je izgubljen zbog finansijskog pritiska Zapada. Cena nafte povećala se na najviši nivo od maja prošle godine.

“Iranci sada žele da maksimalno povećaju cene što je više moguće, jer imaju manje količine da prodaju. Mislim da su oni, ako govorimo o brojkama, pobednici, rekao je izvršni direktor Vitola Jan Tejlor.

Sirova nafta na njujorškoj robnoj berzi na kraju današnjeg trgovanja je povećana za 2,65 dolara odnosno za 2,6 odsto, na 106,25 dolara po barelu. Sirova nafta "brent", prema kojoj se ravnaju cene uvozne nafte u SAD, u Londonu je poskupela za 1,61 dolara i završila na 121,66 dolara po barelu.

Poskupljenje nafte usledilo je pošto je Iran ovog vikenda objavio da će prestati da prodaje naftu Velikoj Britaniji i Francuskoj zbog naftnog embarga koji EU planira da na leto uvede toj zemlji.

Ova pretnja je simbolična pošto Velika Britanija i Francuska skoro da ne uvoze naftu iz Irana, ali se strahuje da bi Teheran mogao da zauzme sličan stav i prema drugim članicama Evropske unije koje više uvoze iransku naftu. Članice EU kupuju oko 18 odsto iranske nafte, ali većina toga odlazi u Italiju i Španiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: