Kanada: Benzin nazidao inflaciju

Naglo povećanje cena robe široke potrošnje i energeneta dovelo je do znatnog povećanja inflacije u Kanadi.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

09:47

Default images

Prema podacima Zavoda za statistiku Kanade, skokovit rast cene benzina za 6,8 odsto u januaru ove godine zbog, pre svega političke nestabilnosti na Bliskom istoku, doveo je do rasta inflacije od 2,5 odsto u januaru u odnosu na prethodni mesec kada je ta stopa iznosila 2,3 odsto.

Benzin je u januaru najviše poskupeo u oblasti Kvebek i to za čitavih 11,4 odsto.

Povećanje cena nafte uticalo je na poskupljenje robe široke potrošnje koja je u januaru poskupela za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Rast cena nafte uticao je i na poskupljenje cena transportnih i ugostiteljskih usluga kao i stanarina, navodi se u izveštaju i podseća da su na godišnjem nivou cene prehrambenih proizvoda poskupele za 4,2 odsto, prenosi kanadski list "Pres".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: