Španija se ipak ne odriče nuklearke

Španija će produžiti rad svoje najstarije nuklearne elektrane za 5 godina u pokušaju da što više moguće iskoristi domaće energetske izvore.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

16:46

Default images

"Savet za nuklearnu bezbednost dao je odobrenje za produžetak rada od pet godina" nuklearne elekrane "Garona", koja se nalazi u blizini grada Burgosa na severu Španije, rekao je ministar španski ministar industrije Hose Manuel Soria na sastanku svoje konzervativne "Narodne partije" u Sevilji.

"Ne možemo sebi da dozvolimo da ne iskoristimo svaki izvor energije", poručio je ministar, budući da se Španija suočava sa sve verovatnijom recesijom, u vreme kada sprovodi obimne mere štednje da bi uredila svoje finansije. "Potreban nam je dobar miks, dobra kombinacija izvora energije", dodao je ministar.

Nuklearka "Garona", koja je počela sa radom 1971, u zajedničkom je vlasništvu španskih energetskih kompanija "Iberdrola" i "Endesa", koje su formirale firmu "Nuklenor".

Međunarodna ekološka organizacija "Grinpis" urgirala je da elektrana bude zatvorena, nazivajući je "bliznakinjom" japanske "Fukušime", koja je u martu 2011. pogođena zemljotresom i cunamijem.

Španija je poništila odluku da "Garona" bude ugašena 2013. u pokušaju da smanji zavisnost od nafte kao izvora energije.

Španija ima šest nuklearnih stanica, koje uključuju osam reaktora, a zakonodavci u Madridu su se ovog meseca složili da odbace raniju odluku da životni vek tih postrojenja bude 40 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: