Ćirić: Moramo da zadržimo USS

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da je čvrst stav Vlade Srbije da treba pronaći način da se pomogne Ju-es stilu da zadrži poslovanje u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

13:21

Default images

Ćirić je rekao da je jutros počeo sastanak vladine radne grupe koja bi trebalo da pronađe modele za pomoć smederevskoj železari.

"Trebalo bi ostaviti neki rok radnoj grupi da izađe sa konkretnim predlozima", kazao je Ćirić i naglasio da svaki predlog mora da bude usaglašen sa vlasnima i poslovodstvom Ju-es stila.

Problemi železare u Smederevu su, kako je dodao, posledica pada tražnje u Evropi i svetu, zbog čega su mnoge čeličane zatvorene.

Ćirić je naglasio da je Vlada Srbije u stalnom kontaktu sa ljudima iz Ju-es stila i da se razmatraju moguće opcije pomoći kompaniji.

Centrala Ju-es stila u SAD najavila je da će 31. januara odlučivati o sudbini železare u Srbiji zbog loših poslovnih rezultata, prouzorokovanih globalnom ekonomskom krizom.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Ju-es stil Srbija zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu.

Lokalna vlast u Smederevu je krajem prošle godine, da bi pomogla Ju-es Stilu smanjila taksu za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe, kao i ekološku taksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: