Nemci sve manje rade "na crno"

U Nemačkoj je zapošljavanje "na crno" 2011. bilo na rekordno niskom nivou u poslednjih 18 godina i to zbog smanjenja nezaposlenosti.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

08:17

Default images

Obim sive ekonomije u Saveznoj Republici Nemačkoj je 2011. godine dostigao 13,5 odsto bruto domaćeg proizvoda s tim što će ove godine taj pokazatelj, prema proceni eksperata IAW, neznatno da se smanji na 13,4 procenata.

Bernhard Bokman, direktor nemačkog Instituta za rad i ekonomiju je istakao da Berlin već duži niz godina različitim merama pokušava da stane na put ilegalnom zapošljavanju. Tako će smanjenje stope doprinosa za penziono osiguranje sa 19,9 na 19,6 odsto u 2012. godni umanjiti priliv u sivu ekonomiju za još 650 miliona evra, ocenjuje IAW.

Veliki uticaj na smanjenje rada "na crno", a ujedno i na sivu ekonomiju, ima ekonomski rast i pad nezaposlenosti u zemlji, prenela je medijska kuća "Dojče vele".

"Onaj ko nađe normalan posao po pravilu više nije zainteresovan za zaradu na crno", obrazložio je Bokman.

Sa druge strane, ilegalno zapošljacanje bi moglo u izvesnoj meri da se uveća zbog uvođenja minimalne zarade od 1. januara ove godine, za firme koje posreduju u privremenom zapošljavanju radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: