Sem kafe i banana, najjeftiniji smo

Unija poslodavaca Srbije je saopštila da su trgovinske kompanije nezadovoljne visokim troškovima poslovanja koji utiču na konačnu cenu proizvoda.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

16:26

Default images

"Na sastanku sa ministrom poljoprivrede i trgovine Srbije Dušanom Petrovićem predstavnici trgovinskih kompanija su ukazali na brojna fiskalna i parafiskalna opterećenja i manjkavosti desetina različitih zakona i podzakonskih akata koji uzrokuju milionske troškove trgovinskim kompanijama", ističe se u saopštenju UPS-a.

Dodaje se da su sastanku sa resornim ministrom prisustvovali članovi Sektora trgovine Unije poslodavaca, koji zapošljava više od 27.000 ljudi, kao i predstavnici najvećih trgovinskih lanaca, sem Deleza.

Prema podacima Unije poslodavca, promet u maloprodaji za devet meseci ove godine manji za 17,1 odsto nego u 2008. godini, pre izbijanja ekonomske krize.

"Značajan broj velikih trgovinskih kompanija je u 2010. godini iskazao gubitke, a oni koji su poslovali pozitivno imali su profit ispod jedan odsto ukupnih prihoda, što predstavlja minimalan profit u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje EU", ocenila je Unija poslodavaca.

Ukazujući da su netačne informacije da su trgovačke marže u Srbiji veće nego u okruženju, Unija poslodavaca je navela da su svi proizvodi u Srbiji, izuzimajući banane i kafu, jeftiniji ili jednako koštaju kao i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Država ukoliko želi da reguliše cene osnovnih životnih namernica, pre svega treba da suzbije monopolsko ponašanje u svim fazama proizvodnje i prodaje, kako bi zdrava konkurencija dala željene rezultate", predložila je Unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: