Meso, mleko i jaja pojeftinjuju 20%

Vlada Srbije ukinula je carinu i prelevmane na uvoz sojine sačme, što će pojeftiniti meso, mleko i jaja do 20 odsto, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Sreda, 05.10.2011.

14:35

Default images

"Na jučerašnjoj telefonskoj sednici vlada je ukinula carinu na uvoz sojine sačme iz Evropske unije koja je bila 6,2 odsto i na uvoz iz Turske i članica EFTA sporazuma od 12,3 odsto", rekao je ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović posle sastanka s proizvodjačima hrane za životinje.

On je dodao da je udeo sojine sačme u proizvodnji hrane za životinje 20 odsto, što znači da bi, kako je istakao, smanjenje carina i prelevmana trebalo da ima pozitivan uticaj na proizvodnju mesa i prerađevina od mesa. Petrović je kazao da će u narednih nekoliko nedelja Ministarstvo poljoprivrede doneti tri pravilnika koji će preciznije urediti i unaprediti proizvodnju stočne hrane i doprineti njenom boljem kvalitetu.

U poceduri su pravilnik o uslovima za proizvodnju, način i postupak za deklarisanje, stavljanje u promet i upotrebu lekova u hrani za životinje, pravilnik o opštim i posebnim uslovima higijene hrane za životinje i pravilnik o aditivima koji se koriste u ishrani životinja.

Ministarstvo poljoprivrede će, prema rečima Petrovića, do kraja godine preduzeti mere za poboljšanje uslova za tov svinja, proizvodnju živinskog mesa, kao i proizvodnji govedjeg mesa i mleka.

"Uprava za veterinu će sa drugim službama Ministarstva poljoprivrede izvršiti uvid u 1.500 farmi za proizvodnjuu svinja koje se prema registru u pogledu svoje opremljenosti nalaze na granici da uz manja novčana ulaganja počnu tov svinja bez vakcinacije protiv svinjske kuge, što je važno kako bi moglo da se izvozi u EU", kazao je on.

Petrović je dodao da je napravljen i plan za proizvodnju živinskog mesa, a u narednih nekoliko nedelja imaće sasatanke sa proizvođačima junećeg mesa, dok u isto vreme traju intenzivni kontakti sa kompanijama koje se bave preradom mesa.

"Zbog svega toga 2012. bi trebalo da bude godina u kojoj ćemo napraviti ozbiljan pomak u stočarstvu u Srbiji", kazao je on.

Predsednik Grupacije proizvodjača hrane za životinje Dragoslav Milisavljević je precizirao da u Srbiji trenutno radi oko 100 firmi za proizvodnju stočne hrane, koja su prošle godine proizvela oko 800.000 tona, u vrednosti oko 400 miliona evra.
On je naveo da se potrošnja stočne harane u Srbiji procenjuje na 2,5 do tri miliona tona godišnje, a nove mere vlade u stočarstvu trebalo bi da smanje sivu ekonomiju u oblasti proizvodnje hrane za životinje.

Sastanku je prisustvovao i predsednik PKS Miloš Bugarin, koji je ocenio da bi ukidanje carina na uvoz sojine sačme trebalo iskoristiti za povećanje stočarske proizvodnje, a time i izvoza na tržišta sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: