Nemci odustali od nas zbog Kosova

Kriza na severu Kosova zaustavila je dolazak nemačkih investitora u Srbiju među kojima je vodeći svetski proizvodjač tehnologije za motorna vozila Robert Boš.

Izvor: Beta

Sreda, 05.10.2011.

11:56

Default images

To je za portal EurAktiv potvrđeno u nekoliko relevantnih izvora.

Ambasador Volfram Mas potvrdio je da su odluke o ulaganju kompanija iz Nemačke u Srbiju odložene, ali nije želeo da precizira da li je kosovska kriza razlog za to.

"Kompanije koje imaju planove, pažljivo prate razvoj situacije i zasad su odluke odložene zbog vesti iz Srbije", rekao je Mas. Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit je ocenio da zbivanja na Kosovu imaju veliki uticaj na centrale kompanija u Nemačkoj koje pažljivo prate šta se dešava na tržištu za koje su zainteresovani.

U slučaju da nemačka firma razmišlja o alternativnom tržištu, situacija na Kosovu može da presudi u korist drugog investitora, ukazao je Šmit. Dodao je da investitori uzimaju u obzir i zbivanja u evrozoni i svetskoj ekonomiji.

Za kompanije koje već posluju u Srbiji i koje su počele investicije kupovinom zemljišta, zaustavljanje investicije je mnogo teži korak i moguće je da firma odluči da manje investira zbog osećaja političke neizvesnosti, dodao je Šmit.

Direktor Delegacije nemačke privrede ističe da se nemačke kompanije u Srbiji ne obraćaju Delegaciji zbog Kosova, mada smatra da ih stanje frustrira.

Šmit je naveo da su, prema najnovijoj internoj anketi tog udruženja o uticaju krize na Kosovu na privredu Srbije, nemački proizvođači građevinskog materijala i farmaceutskih proizvoda koji posluju u Srbiji, zabeležili gubitak od 1,5 miliona evra zbog zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo.

U predstavništvu kompanije Boš u Hrvatskoj koje pokriva i srpsko tržište, rekli su da Grupa Boš, kao deo korporativne strategije redovno preispituje mogućnosti razvoja poslovanja u svim regionima, te i u Srbiji.

U zagrebačkom predstavništvu, međutim, nisu želeli da preciziraju u kojoj fazi je odlučivanje o ulasku na srpsko tržište.
Nemačke kompanije koje su počele investicionu aktivnost u Srbiji, ne prekidaju započete projekte, ali ako dođe do dramatične eskalacije, mogle bi da promene stav, smatraju poznavaoci poslovanja nemačkih kompanija u Srbiji sa kojima je EurAktiv razgovarao.

To znači da bi ponovo stekli utisak da je Srbija politički nestabilna, te i za investicije, tvrde oni.

Nemačka je vodeći ekonomski partner Srbije iz Evropske unije. Robna razmena je 2010. godine imala vrednost 2,09 milijardi evra: iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe za 760 miliona evra, a uvezeno za 1,33 milijarde evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, vrednost neto-investicija iz Nemačke u Srbiju 2000-2010. je oko 1,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: