Na tržištu ostaju veliki igrači

Ukoliko kompanija Sunoko u vlasništvu Miodraga Kostića, uspe da kupi grčki Helenik šuger, dobiće mogućnost da postane ozbiljan igrač na tom rastućem tržištu.

Izvor: Danas

Sreda, 05.10.2011.

09:50

Default images

Prema ekonomskim predviđanjima, razvoj srednje klase u zemljama BRIK-a iz godine u godinu uvećavaće potrošnju šećera, pa se očekuje da će do 2020. ona biti veća za više od 50 odsto, odnosno sa sadašnjih 168 miliona tona šećera tržište će porasti na 257 miliona tona godišnje.

Deo tih potreba, prema sadašnjim najavama, „pokriće“ proizvodnja u Brazilu, koja bi do kraja ove decenije trebalo da bude uvećana za novih 45 miliona tona, ali će još uvek ostati dovoljno prostora za nove igrače ako uspeju da na vreme obezbede proizvodnju koja prati rast na svetskom tržištu.

To je i razlog što se 12 većih kompanija ne samo iz Evrope, javilo na međunarodni tender koji je raspisala grčka ATE banka.
Ona je, pak, na prodaju bila prisiljena posle majskog paketa kreditne pomoći Grčkoj iz Evropske unije, koja je zatražila da proda deo kapitala kako bi održala solventnost.

Tako se na tržištu našlo 82,3 odsto udela u Helenik šuger industri, a prema najavama iz te banke, Kostićev Sunoko je jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg vlasnika. Danasu je ta ocena banke potvrđena, kao i da je kompanija ušla u drugi tenderski krug, ali „zbog zaštite poslovnih interesa, nisu u mogućnosti da daju dalje komentare“.

U Sunoku ipak veruju da će tender biti okončan do kraja ove godine, a do tada će najverovatnije stići i mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije, koja bi trebalo da da saglasnost na tu transakciju.

U MK grupi ne očekuju da im država pokvari posao, iako bi, teoretski, antimonopolska komisija mogla da ospori tu kupovinu, da naloži Kostiću da neku od fabrika proda ili da utvrdi mehanizam kontrole cena šećera.
Prema sadašnjem stanju, Sunoko će u ovoj godini da proizvede 220.000 tona šećera, iako ima kapacitet da iz svoje tri šećerane dobije više od 300.000 tona. Na domaćem tržištu plasira se oko 120.000 što je oko 50 odsto godišnje potrošnje, dok ostale količine idu u izvoz. Podsećanja radi, Srbija ima odobrenu kvotu od 140.000 tona šećera za Evropsku uniju, pa za ukupno 380.000 tona postoji obezbeđeno tržište, a sve ostale količine obično se plasiraju u slobodnom izvozu u zemlje regiona.

"Sunoko je već najefikasniji proizvođač šećera u Evropi, u ovom momentu je daleko bolji od drugih u Srbiji. Sa kupovinom grčke kompanije, MK grupa imala bi oko 80 odsto tržišta šećera u zemlji, jer bi postala vlasnik još dve šećerane u Srbiji, kao i pet fabrika šećera u Grčkoj. Ovo bi bila velika šansa za dugoročan i održiv razvoj proizvodnje šećerne repe i izvoz šećera na evropsko i grčko tržište", kažu u MK grupi i dodaju da od postojećih šest šećerana u Srbiji, u najoptimističnijem scenariju, budućnost imaju samo četiri, što je maksimum za našu zemlju.

U MK grupi nismo uspeli da saznamo da li će, ukoliko postane vlasnik šest najvećih fabrika, ugasiti dve i koji su to pogoni, ali je činjenica da bi nove članice grupe unele dobar potencijal. Naime, šećerane Crvenka i Šajkaška, koje su u vlasništvu Helenik šugera od 2003. godine, posluju pozitivno. Crvenka je prošlu godinu završila uz neto dobit od milijardu dinara, što je dvostruko više nego u 2009. a upošljava oko 220 radnika, dok je Šajkaška u plusu za 300 miliona (u godini pre dobit je iznosila 130 miliona) a ima oko 200 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: