Srbijagas zahteva poskupljenje gasa

Javno preduzeće Srbijagas zvanično je uputilo zahtev Agenciji za energetiku za povećanje cene gasa. Očekuje se da će gas poskupeti u proseku za 15 odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2011.

03:38

Default images

Poskupljenje bi za domaćinstva trebalo da bude između 10 i 12 odsto, najavio je početkom ove nedelje generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je dodao da bi gas realno trebalo da poskupi za oko 30 odsto, ali i naglasio da Vlada Srbije neće dozvoliti realno poskupljenje jer bi se time narušila makroekonomska stabilnost zemlje.

Najverovatnije je da će taj energent poskupeti u proseku za 15 procenata, najavio je Bajatović, ali nije mogao da kaže kada će nove cene gasa početi da važe.

U Agenciji za energetiku kažu da je potrebno oko mesec dana da se obave sve potrebne analize o promeni cena gasa, koje će važiti za Srbijagas ali i za ostala 34 distributera.

"Vlada neće u ovom momentu dozvoliti poskupljenje gasa koje diktiraju tržišni uslovi, jer bi to narušilo makroekonomsku stabilnost u Srbiji i Srbijagas će to morati da ispoštuje”, precizirao je Bajatović.

Gas mora da poskupi, jer je to uvozna roba, ukazao je on i dodao da bi cena cena gasa trebalo da bude između 47 i 49 dinara po kubnom metru.

Samo Beogradske elektrane duguju Srbijagasu oko pet milijardi dinara za potrošni gas, naveo je on i podsetio da je ostao i sporan dug u vrednosti od 1,8 milijardi dinara koliko Vlada Srbije duguje Srbijagasu za beneficiranu cenu domaćinstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: