Agrar propada, sete ga se za izbore

Predstavnici velikih poljoprivredinih kompanija kažu da je stanje srpskog agrara teško pa je neophodno povećanje agrarnog budžeta na najmanje pet odsto budžeta.

Izvor: Beta

Utorak, 04.10.2011.

20:28

Default images

Oni navode da je neophodno i povećanje subvencija.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić kazao je na Ekonomskom samitu Srbije da bi agrarni budžet trebalo povećati za 300 miliona evra, odnosno sa sadašnjih 2,8 na najmanje pet odsto ukupnog budžeta Srbije.

"Osim energetike ni jedna druga grana privrede ne može da da tako dobre rezultate u tako kratkom roku kao što to može poljoprivreda", kazao je on. Kostić je dodao da Srbija ima više obradive zemlje nego što je potrebno za proizvodnju hrane za potrebe njenih građana, ima dobru klimu i tradiciju bavljenja poljoprivredom, kao i dobru poziciju i povezanost sa tržištem EU, ali je neopohodno, kako je dodao, povećati obim proizvodnje uz korišćenje najnovijih tehnologija.

On je kazao da je poljoprivreda u Srbiji na prvom mestu jedino u predizbornim kampanjama, kada cene proizvoda porastu ili dođe do nestašica. "Van toga niko se ne bavi poljoprivredom", kazao je on.

Kostić je ocenio i da je pod hitno potrebno završiti privatizaciju državnih poljoprivrednih kompanija kao i kazniti one koji ne koriste poljoprivredno zemljište koje poseduju.

Predsednik Viktorija grupe Zoran Mitrović je ocenio da su subvencije poljoprivredi u Srbiji nedovoljne i da još nismo dostigli ni zemlje u okruženju koje po hektaru poljoprivrednicima daju od 300 od 600 evra pomoći.

On je kazao da bi država trebalo da uvede subvencije za investiranje u navodnjavanje i pomoć prerađivačkoj industriji, posebno u voćarstvu i preradi mesa. Mitrović je kazao i da je potrebno uvesti niz kvalifikacionih mera pri utvrđivanju visine subvencije.
Generalni direktor Denjub fuds grupe Slobodan Petrović ocenio je da je stanje u poljoprivredi Srbije tragično.

On je dodao da je ispošćenost poljoprivrednog zemljšta velika jer se ne obrađuje, loša je starosna struktura poljprivrednika koji su uglavnom u poznom životnom dobu, a produktivnost je niska.

Poljoprivredni budžet bi u narednih nekoliko godina morao da buhe najmane 10 odsto budžeta Srbije, istakao je, kako bi se poljoprivreda spremila za ulazak u EU. "Ukoliko se to ne uradi poljoprivreda Srbija neće biti konkurentna i domaći poljoprivrednici neće imati šanse kada zemlja uđe u EU", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: