Beograđani dobijaju metro već 2017.

Beograđani će se od 2017. godine voziti metroom na liniji od Ustaničke ulice do Tvorničke ulice u Zemunu, kaže predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

20:23

Default images

Antić je ocenio da je odluka o realizaciji projekta Beogradskog metroa „najvažnija odluka koju će gradska vlast doneti u ovom mandatu“.

“Metro je višedecenijski san urbanista i Beograđana, koji će tako dugoročno rešiti sve saobraćajne probleme i gužve u prestonici“, rekao je Antić.

On je podsetio da su aktuelne gradske vlasti odustale od osporavanog lakog šinskog transporta koji je bio predviđen pre nekoliko godina, objašnjavajući da će Beograd dobiti klasičan metro koji će biti usmeren na nezavisni šinski sistem. Planirano je da metro nema dodira sa drugim saobraćajem, da se kreće pod zemljom i koliko god bude moguće nadzemnom trasom, naveo je Antić i dodao da će kroz stari deo grada metro ići pod zemlju, a da će na Novom Beogradu i Zemunu biti verovatno biti izvodljivo da vozi na površini.

U Memorandumu o razumevanju u vezi za projektom Beogradski metro, koji će se naći pred odbornicima, definisani su uslovi saradnje između grada Beograda i francuske kompanije Alstom Transport oko izgradnje metroa, kao i mogućnosti finansiranja tog projekta.

Antić je podsetio da su u aprilu ove godine Srbija i Francuska zaključile Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, u kome se između ostalog radi o aktivnostima na realizaciji projekta.

Nakon usvajanja memoranduma počeće se sa izradom studije izvodljivosti projekta koja je poverena francuskoj kompaniji Egis Rail, uz superviziju kompanije Alstom Transport, a koju finansira država Francuska.

Gradnja metroa "kasni" četiri decenije

Prvi projekat za izgradnju beogradskog metroa napravljen je još 1972. godine, a godinu dana kasnije formiran je Sektor za metro, koji je 1982. godine, u saradnji sa projektantima bečkog i minhenskog metroa zakružio idejna rešenja za prvu etapu gradnje.
Od izgradnje metroa, međutim, odustalo se nakon samo tri godine, kada je lansiran plan "Tramvaj za 21. vek", prema kome je gradski saobraćaj počivao na osovini automobili - tramvaji gradskog saobraćaja.

O izgradnji metro ponovo je 1997. godine progovorio tadašnji gradonačelnik Zoran Đinđić, a početkom 2000. godine u opticaj je ušla ideja o izgradnji lakog šinskog sistema, kojom se bavio gradonačelnik Nenad Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: