Mađari neće kočiti put Srbije u EU

Šef pres službe mađarskog ministarstva spoljnih poslova Jožef Tot kaže da Mađarska nema nameru da ometa Srbiju na putu njenih evropskih integracija.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

20:15

Default images

On je dodao da je Budimpešta otvorena za dalje razgovore o zakonu o restituciji čije je usvajanje u Beogradu tu podršku učinilo problematičnom.

Mađarska je jedna od država koja najaktivnije podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali zakon o restituciji koji je Beograd nedavno doneo čini tu podršku problematičnom, rekao je Tot.

Mađarski zvaničnici su prethodnih dana u više navrata kritikovali zakon o restituciji koji je Srbija donela, a kojim je predviđeno da oduzeta imovina neće biti vraćena pripadnicima okupacionih snaga u periodu od 1941. do 1945. godine i njihovim naslednicima.

Istovremeno, državna sekretarka u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova Eniko Đori kaže da je zakon diskriminatorski i da oživljava princip kolektivne krivice. Ona je dodala da usvajanje tog zakona dovodi u pitanje posvećenost Srbije članstvu u EU i njenim vrednostima.

Sa druge strane, potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić odbacio je juče kritike da taj zakon promoviše koncept kolektivne krivice i izrazio nadu da će kroz dalji dijalog sa tom zemljom i mađarskom manjinom u Srbiji taj nesporazum biti rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: