DRI "češlja" budžet republike

Državna revizorska institucija (DRI) otpočela je reviziju završnog budžeta Srbie 2010. koja treba da pokaže kako se trošio novac poreskih obveznika.

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2011.

17:35

Default images

"Revizija završnog računa budžeta za 2010. godinu počela je 8. avgusta u skladu sa programom i planom izvođenja revizije i svi zakonski rokovi će biti ispoštovani pa i predaja izveštaja Vladi.

On je naveo da očekuje da izveštaj o završnom računu budžeta za 2010. godinu Vladi Srbije bude predat na usvajanje tokom decembra ove godine.

Sretenović nije mogao da komentariše rezultate do sada obavljenih revizija, ističući da to ne može da čini "sve do sastavljanja , dostavljanja izvestaja revidiranim subjektima i Skupstini Republike Srbije kao i obelodanjivanja izvestaja".
Državni revizor Radoslav Sretenović.je naveo da je revizija poslovanja "Železnica" započeta prošle sedmice i da to što revizori utvrde tokom revizije poslovanja tog preduzeća neće biti objavljivano, sve do izrade konačnog izveštaja, jer revizor sve do do tada nema zakonska ovlašćenja da govori o sadržaju sprovedene kontrole trošenja bužetskog novca.

"Železnice Srbije" su u grupu onih preduzeća koja na ime subvencije dobijaju značajni novac iz budzeta Srbije. Tokom ove godine to preduzeće će raspolagati subvencijama u vrednosti 16,4 milijarde dinara.

U "Železnicama" su krajem maja ove godine počele da se sprovode organizacijske i strukturne promene, a sve u cilju povećanja efikasnosti poslovanja tog preduzeća.

Vlada Srbije je, naime, usvojila odluku o pretvaranju Javnog preduzeća "Železnice Srbije u zatvoreno akcionarsko društvo, što predstavlja prvu reformu tog sistema u poslednjih 20 godina. Tom vladinom odlukom preduzeće je podeljeno na četiri društva -za infrastrukturu, prevoz robe, prevoz putnika i upravljanje imovinom železnica. U srpskim železnicama sada je, inače, zaposleno oko 19.000 ljudi.
Sretenović je kazao i da treba očekivati da do kraja septembra ove godine bude objavljen izveštaj o poslovanju "Jat ervejza".

On je rekao da je do sada urađen nacrt izveštaja i poslat upravi "Jata" na otklanjanje manjkavosti.

"Preduzimanje mera zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju ovog javnog preduzeća je u toku, ali zbog zakonskih smetnji do izrade konacnog izvestaja o reviziji "Jata" ne mozemo davati podatke", rekao je Sretenović.

On je podsetio da je ove godine planirana revizija sedam ministarstava - Ministarstva finansija, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrasnjih poslova, Ministarstva ekonimije i regionalnog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zivotne sredine , rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstva za KIM i u okviru Ministarstva finasija Poreske uprave i Uprave carine.

"Revizija je završena u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrasnjih poslova, Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvu finansija", rekao je Sretenović i dodao da su još uvek u toku revizije kod preostalih ministarstava.

Sretenović je podsetio i da je u toku kontrola Fonda za razvoj, Poreske uprave i Nacionalne sluzbe za zaposljavanje i naglasio da očekuje da do sredine septembra budu dostavljeni nacrti izvestaj o obavljenoj reviziji.

Predmet revizije su godišnji finansijski izvestaji za 2010.godinu ( Bilans stanja i Izveštaj o izvršenju budžeta) i pravilnost poslovanja Fonda za razvoj, a u okviru revizije finansijskih izveštaja su obuhvaćene i javne nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: