Čekanje u redovima košta 135 mil. €

Prosečan privredni subjekat u Srbiji godišnje potroši 30 dana čekajući u redu radi predaje dokumentacije.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.06.2011.

19:18

Default images

Računice pokazuju da plate zaposlenih koji su angažovani na tim poslovima koštaju oko 135 miliona evra godišnje, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS Djuro Vojnović kazao je da elektronsko poslovanje firmama omogućava velike uštede koje se mere stotinama miliona evra.

"Prosečan privredni subjekat u Srbiji godišnje potroši 30 dana čekajući u redu u Poreskoj upravi, carini, lokalnoj administraciji, MUP-u. Tih 30 dana možda i nije mnogo za firme koje ima puno zaposlenih, medjutim za male privrednike koji zapošljavaju do deset ljudi veliki je trošak da odvoje da jedan zaposleni čeka u redu", kazao je Vojnović.

Prosta računica govori da ako imamo 330.000 preduzeća uz prosečnu bruto platu od 300 evra i radnim mesecom od 22 dana, dobijamo sumu od 135 miliona evra godišnje koje se potroši na plate onih koji čekaju u redu, naveo je on.

"Ako tome dodamo još gužve u saobraćaju, izgubljenu dobit, zagadjenja životne sredine, štampani materijal, tonere, mito i korupciju, taj iznos daleko prevazilazi 135 miliona evra", kazao je Vojnović.

Ističući da je reč o značajnim sredstvima koja su za ovako siromašnu privredu važna jer mogu da se iskoriste za povećanje produktivnosti i proizvodnje, on je podsetio da je PKS ovlašćena da izdaje elektronske sertifikate preduzećima bez bilo kakve nadoknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: