"Ne može Đilas da nas kritikuje"

Za siromaštvo u Srbiji i plate od 150 evra nisu odgovorni privrednici, već država koja nije sprečila bogaćenje na račun siromašnih, kažu privrednici.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

18:55

Default images

U Uniji poslodavaca i Asocijaciji malih i srednjih preduzeća su reagovali na kritike gradonačelnika Beograda da ima privrednika koji žive na visokoj nozi na uštrb svojih zaposlenih.

Krupni srpski kapitalisti nisu se našli prozvani u kritikama gradonačelnika Beograda. Navode da neki privrednici žive na visokoj nozi dok njihovi radnici preživljavaju, bogati privrednici, s kojima smo razgovarali nazvali su predizbornom demagogijom. Tekstilci, kod kojih je plata 15.000 dinara, osetili su se prozvanima. Milan Knežević, Asocijacija malih i srednjih preduzeća, kaže da niko ne može u ovom trenutku ni jedan dinar dići jer je obim crnog tržišta dvostruko veći nego obim legalnog poslovanja”.

Može Đilas ako hoće da dovede do boljitka poslovanja i povećanja plata tako što će smanjiti firmarine i takse a mi ćemo sve to što uštedimo automatski pretočiti na povećanje plata”, dodaje on.

I u Uniji poslodavaca kažu da je država odgovorna za loš odnos privrednika prema radnicima, jer je izbegavala da reaguje.

“Država je propustila da u prethodnom periodu poradi a ne sada kada smo siromašni i kad za takve intervencije nema dovoljno sredstava. Ipak, treba reći nikad nije kasno da primenjujemo one mehanizme kod oporezivanja i kod kontrole tokova novca koje preduzimaju sve druge kapitalističke zemlje”, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Knežević kaže da nismo mi krivi za selektivan obim izvoza za lošu privatizaciju ni za kurs. Nismo krivi što smo morali da otpuštamo i nismo doveli dotle da smo 96-ta zemlja i poslodavci su učinili sve da sačuvaju radna mesta”.

On dodaje da će “plate i dalje padati sve dok pada tražnja i otpustićemo onoliko radnika i sniziti plate”.

Prozivanje privrednika zbog njihovog odnosa prema radnicima u vladi ne tumače kao pretnju. Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, kaže da “niko nije protiv bogatih ljudi jer i nema bogatog društva bez bogatih pojedinaca”.

Problem je u tome ako neko zloupotrebljava ili vlast ili zloupotrebljava različite mehanizme da dođe do tog bogatstva. Naš interes je da stvaramo privredni ambijent u kome će se otvarati nova radna mesta upravo od strane tih poslodavaca”, dodaje Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: