Izvoz srpskih softveraša 70 mil. €

Softverske kompanije iz Srbije izvezle su u 2010. godinw kompjuterske programe za o 70 miliona evra, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 17.06.2011.

13:09

Default images

Direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS Đuro Vojnović kazao je da je taj zvančna vrednost izvoza softvera tek oko 40 odsto stvarnog izvoza, zbog plasmana softvera direktno preko interneta, bez registrovanja u carini.

Rečeno je i da se stopa nelegalnog korišćenja softvera u Srbiji u poslednje tri godine ne smanjuje - iznosi oko 74 odsto. Predstavnik udruženja "Biznis softver alijansa" Dragomir Kojić kazao je da su neophodni stalno propagiranje korišćenja legalnog softvera i kontrola korisnika kompjutera.

Srbija će pre ulaska u Evropsku uniju morati da smanji stopu nelegalnog korišnjeća softvera na 50 odsto, tako da se odmah moraju preduzeti mere da ne bi postala prepreka na putu Srbija ka članstu u EU, kazao je on.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević kazao je da je formiranje Odeljenje za kontrolu lagalnosti softvera u kompanijama dalo prve rezultate: naplaćeni porez na dodatu vrednost (PDV) na prodaju softvera u aprilu bio je za 30 odsto veći nego u istom mesecu lane.

Vidojević je kazao i da su kontrolisana velika i srednja preduzeća u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Jagodini, Nišu, Gadžinom Hanu, Leskovcu i Zaječaru i da je na uzorku od 25 kontrolisanih firmi nelegalan softver nađen kod 14.

Prema njegovim rečima, firmama je dat rok za legalizaciju softvera, koji je 13 firmi poštovalo.

Jedna kompanija nije legalizovala softver u roku i protiv nje će biti podneta prijava za privredni prestup, kazao je Vidojević.

Kazne za nelegalno krošćeje softvera za firme kreću se od 100.000 do tri miliona dirana, a odgovori u firmama mogu da budu kažnjeni sa 10.000 do 200.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: