Srpski povrtari idu u bankrot

Srpski proizvođači povrća, pre svega krastavaca, umesto na pijace, rod transportuju na deponije. tvrde da ih je strah od aktuelne zaraze u Evropi uništio.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

10:48

Default images

Panika koja je nedavno zahvatila Evropu zbog navodne zaraženosti povrća bakterijom ešerihija koli proširila se munjevitom brzinom i na Srbiju.

Kako je krastavac bio nepoželjna roba, cena je krenula nizbrdo i proizvođači su došli u situaciju da ga umesto u izvoz transportuju na - đubrište.

Cene krastavca pre i posle pojave zaraze, pokazuju da su povrtari, posebno oni sa plastenicima, blizu bankrota. Povrtari se redom žale da im je proizvodnja ove godine preskupa, a da je proizvod jeftin, pa ne znaju kako će obnoviti proizvodnju dogodine. Za kilogram krastavca proizvođači su proteklih dana dobijali od pet do osam dinara, pa tvrde da sa tim cenama teško mogu da vrate uloženo.

„Isporuka je stala, a gubici se samo gomilaju, pa mnogi ovih dana čupaju zasade krastavaca“, kaže Mihajlo Kočić iz Saraoraca, kod Smedereva, koji gaji krastavac na 70 ari.

U Smederevu se cena krastavca na veliko kreće od pet do 15 dinara.

„Teško je naći tačne podatke o tome koliko je naših povrtara oštećeno zbog, kako se pokazalo, netačne vesti o zaraženim krastavcima. O tome koliko se kog povrća kod nas gaji, evidenciju niko ne vodi, a parcele su veoma usitnjene. U svakom slučaju, šteta je velika, cena krastavaca, ali i ostalog povrća je pala, a najgore je to što se povrće sve manje traži, kaže Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije proizvođača povrća i voća „Plodovi Srbije“.

Kosta Trebješanin, povrtar iz Glogonja, nedaleko od Pančeva, koji na oko tri hektara gaji paradajz, paprike, krastavce, tikvice, boraniju i ostalo povrće, napominje kako je cena povrća jako niska.

Srećom, imamo tradicionalne kupce, koji znaju da imamo kvalitetne proizvode, pa uspevamo da prodamo. Cena je, međutim, takva da nam se jedva isplati da radimo, a ponuda je izuzetno velika“, kaže Trebješanin.

Cena krastavaca u Beogradu je šarolika. Na Zemunskoj pijaci ovo povrće moguće je pazariti po ceni od svega 10 dinara. Ipak, preovlađuje cena od 20 do 30 dinara, koliko je i u velikim supermarketima. Doduše, na nekim tezgama na Dušanovcu potrebno je izdvojiti i 220 dinara za kilogram krastavca!

Uvoz-izvoz

Povrtari tvrde da je uvoz povrća kumovao, kako kažu, njihovoj propasti. U Ministarstvu poljoprivrede ne negiraju da uvoze povrće, ali ističu i da ga izvoze. Plasman povrća na strana tržišta, kako tvrde nadležni, u ovoj godini je povećan za 16 odsto, izvezeno je oko 28.000 tona u vrednosti od 14,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: