Telefoniranje u lokalu skuplje 100%

Republička agencija za elektronske komunikacije je Telekomu Srbije odobrila da od 1. avgusta poveća cene pretplate i lokalnih poziva u fiksnoj telefoniji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

17:11

Default images

Telekomu je odobreno da mesečnu telefonsku pretplatu za građane i firme poveća sa 388 na 430 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Istovremeno, cena telefoniranja će u lokalnom saobraćaju biti oko 100 odsto veća zbog skraćenja trajanja impulsa. U okviru pretplate stanovništvo će biti obezbeđeno 300 besplatnih impulsa, dvostruko više nego do sada.

Ratel je ocenio da će i pored poslupljenja telefoniranja u lokalnom saobraćaju cene lokalnog poziva u Srbiji i dalje biti među najnižim u regionu.

Navodi se i primer da je cena lokalnog poziva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini oko 1,5 dinara po minutu, dok je cena medjumesnog poziva u najvećem broju država u regionu veća od tri dinara po minutu.

Cena mesečne pretplate za direktan telefonski priključak je povećana za 10,8 odsto, ali je još znatno niža od prosečne cene u regionu koja iznosi oko 690 dinara, pri čemu su u obzir cene u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Udvostručavanjem broja besplatnih impulsa u okviru pretplate građani će dobiti 121,29 dinara besplatnog lokalnog saobraćaja, što je oko 28 odsto cene mesečne pretplate. Do sada je mesečna pretplata uključivala 60,65 dinara besplatnog lokalnog saobraćaja ili oko 16 odsto cene mesečne pretplate.

Trajanje impulsa skraćeno na 26 sekundi

Jedan impuls u fiksnoj mreži ostaće na 0,4043 dinara bez PDV, ali će trajanje impulsa u lokalnom razgovoru biti skraćeno sa 60 na 26 sekundi u "jakom saobraćaju", koji traje od 7.00 do 21.00 radnim danima i subotom.
U vreme "slabog saobraćaja", od 21.00 do 7.00 radnim danima i subotom, kao i preznicima, jedan impuls u lokalnim razgovorima trajaće 52 sekunde umesto 120 sekundi.

Telefoniranje u me+umesnom saobraćaju pojeftiniće zbog produženja trajanja impulsa u vreme "jakog saobraćaja" sa 12 na 17 sekundi, odnosno sa 24 na 34 sekunde u vreme "slabog saobraćaja".

Impulsni intervali za ostale pozive iz fiksne mreže će ostati nepromenjeni, saopštio je Ratel.

Cena jednog minuta telefonskog razgovora, prema rešenju Ratela, u fiksnoj mreži u "jakom saobraćaju", od 7.00 do 21.00 radnim danima i subotom, koštaće 92 pare u lokalnom saobraćaju, a 1,41 dinar u medjunesnom.

U vreme "slabog saobraćaja", minut razgovora u lokalnom saobraćaju koštaće 46 para, a u medjumesnom saobraćaju 0,705 dinara. Telekom Srbije će od 1. avgusta morati da izjednači i sve ostale cene telefonskih razgovora za biznis pretplatnike sa cenama za stanovništvo.

Telekom: Nismo tražili povećanje cena

Telekom Srbija saopštio je da ta kompanija nije tražila povećanje cena kao i da joj je u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije objašnjeno da su poskupljenja neizbežna da bi se obezbedili uslovi za rad novih operatora fiksne telefonije.
Telekom Srbija u saopštenju navodi da ta kompanija planom poslovanja za 2011. godinu nije predvidela povećanje cena, kao i nije tražila bilo kakvo povećanje cena u ovoj godini.

"Naprotiv, Upravni odbor je sredinom aprila odbio predlog Ratela da razmotri novo povećanje cena i zatražio dodatno objašnjenje s tim u vezi od regulatorne agencije", navodi se u saopštenju.

U Telekomu su naveli da im je iz Ratela usmeno objašnjeno da su poskupljenja neižbezna radi obezbeđivanja uslova za rad i poslovanje stranih investitora koji su novi operatori fiksne telefonije, odnosno da liberalizacija tržista neižbezno dovodi do uspostavljanja ekonomskih cena.

"Imajući u vidu zakonske nadležnosti Agencije, poštovaćemo odluku, a o svim detaljima novih tarifa obavestićemo korisnike kada se sa njima upoznamo, a najmanje mesec dana pre primene novih cena", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: