NIS planira da proizvodi i struju

Naftna industrija Srbije (NIS) planira da započne proizvodnju struje u okviru strategije svog razvoja do 2020. godine, kaže generalni direktor Kiril Kravčenko.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.05.2011.

12:35

Default images

Kravčenko nije mogao da iznese detalje oko planova, ali je kazao da bi NIS proizvodio struju u većim ili manjim postrojenjima, sagorevanjem prirodnog gasa.

On je kazao da je strategijom predviđeno da NIS ne bude samo naftna kompanija, već energetska koja će proširiti poslovanje i na petrohemijsku industriju, u saradnji sa pančevačkom Petrohemijom.

Prema strategiji razvoja NIS-a, proizvodnja gasa i struje planira se u saradnji sa Srbijagasom, Elektroprivredom Srbije i Elektromrežom Srbije.

Direktor NIS-a je dodao da će više informacija o tim poslovima biti poznato na jesen. Kravčenko je, na predstavljanju strategije razvoja NIS-a do 2020. istakao i da je cilj NIS-a da do tada poveća godišnju proizvodnju derivata nafte na pet miliona tona. Kako je precizirao Kravčenko, NIS trenutno proizvodi 500 miliona metara kubnih gasa, što je dovoljno za proizvodnju 300 megavata struje, a cilj je da se proizvodnja gasa poveća na dva miliona metara kubnih do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, plan je da NIS do 2020. godini proizvodi svu naftu koju će prerađivati. Plan je da se proizvodnja nafte poveća sa 1,5 miliona tona u ovoj godini na dva miliona tona godišnje do 2013, odnosno na pet miliona tona do 2020. godine.

Takođe je plan da se prerada nafte poveća sa 2,4 miliona tona u ovoj godini, na četiri miliona tona u 2013, odnosno pet miliona tona u 2020. godini, navodi se u strategiji NIS-a.

NIS aktivno radi na istraživanju potencijala za vađenje nafte u Republici Srpskoj, a potencijal postoji u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kazao je Kravčenko i dodao da NIS već ima nalazišta u Angoli, a da postoji mogućnost proširenje saradnje u Turkmenistanu, gde kompanija pruža usluge na bušenju naftnih polja.

On je kazao da je u planu širenje kompanije u regionu i da su napredovali pregovori sa partnerima iz Rumunije i Bugarske o širenju NIS-a u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: