Telekom: Rezultati nisu "naduvani"

Telekom Srbija je „najodlučnije demantovao“ tvrdnju Vladimira Gligorova da su profit i prihodi kompanije "naduvani".

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

09:05

Default images

Domaća telekomunikaciona kompanija je odbacila navode Gligorova u bečkom dnevniku Virtšaftsblat da su rezultati „neistinito prikazani u našim finansijskim izveštajima“.

Telekom naglašava da su podaci o ostvarenom prihodu i dobiti podaci iz konsolidovanih finansijskih izveštaja, usvojeni od strane korporativnih organa kompanije, glasovima predstavnika svih akcionara.

Rezultati su verifikovani od strane nezavisnog međunarodnog revizora, sve u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima. Ujedno, na naše finansijske izveštaje nije bilo primedbi ni od jednog učesnika u tenderskom procesu, dodaje se u saopštenju. “Prema tome, tvrdnja gospodina Gligorova je neistinita, nanosi direktnu štetu ugledu kompanije, kao i njenim akcionarima, među kojima ima i stranih kompanija čije su akcije kotirane na svetskim berzama“, navodi Telekom.

Dodaje se i da je zakonska i profesionalna obaveza menadžmenta kompanije da radi u interesu kompanije, a da podjednako vodi računa o interesima svih akcionara.

„U skladu sa tim, a ukoliko je to zaista izjavio, gospodin Gligorov će morati svoju tvrdnju da dokaže na sudu ili da nadoknadi štetu nanetu akcionarskom društvu Telekom Srbija i njegovim akcionarima, napominje se u saopštenju.

Gligorov: Naduvana dobit Telekoma

Vlastima bi dobro došla prodaja Telekoma Srbija pre raspisivanja izbora jer treba da zatvore "rupu" u budžetu od 1,5 milijardi evra, kaže Vladimir Gligorov, ekspert bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije, i dodaje da bi „prodaja pre izbora sigurno bila dobrodošla“.
"Srpski budžet ima trajni problem i nedostatak ovog novca će se zasigurno osetiti", uveren je Gligorov, koji dodaje da će Vlada Srbije pre izbora sigurno raspisati još jedan tender za prodaju domaćeg telekomunikacionog giganta. Srbija, prema njegovim rečima, treba ove godine da zatvori rupu u budžetu u visini od 1,5 milijardi evra, a treba, uz to, da se održe i parlamentarni izbori.

Navodeći da se druga ponuda Telekoma Austrije za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije nije mnogo razlikovala od prve, Gligorov je u izjavi bečkom ekonomskom listu Virtšaftsblat ocenio da se ne radi o uvredljivoj ponudi, kao što govore pojedini srpski političari.

"Zašto bi oni želeli nekog da uvrede. Pored toga, Telekom deluje u Srbiji. Na kraju, Telekom Srbija očigledno nijednom potencijalno kupcu nije bio toliko vredan, istakao je Gligorov.

Gligorov takođe smatra i da je preneta dobit Telekoma Srbije od 480 miliona evra u prošloj godini, kao i obrt od 1,1 milijardu evra, "naduvan“.

"Narednih godina će biti potrebna stabilizacija cena i javnih izdataka. Takvi profiti se više ne mogu očekivati, bez obzira na monopolski položaj“, objasnio je Gligorov.

Više o ovoj temi čitajte u specijalu o prodaji Telekoma Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: