Telekom: Tražili više nego što daju

Telekom Austrija je tražio da deo ponuđenog novca za Telekom plati u devet godišnjih rata, a da u međuvremenu dobija menadžerske provizije u većem iznosu.

Izvor: Danas, Press

Petak, 06.05.2011.

00:11

Default images

Austrijanci su ponudili da sada uplate samo 800 miliona evra, a preostalih 300 da isplaćuju u jednakim ratama narednih devet godina.

List Pres navodi da je austrijska kompanija istovremeno tražila i da u ugovor uđe odredba po kojoj bi svake godine dobijala menadžersku proviziju u iznosu od četiri odsto ukupnih prihoda firme.

S obzirom na to da je prihod Telekoma prošle godine bio 1,17 milijardi evra, provizija bi bila u ovom trenutku oko 46 miliona evra. Pored toga što su tražili godišnju isplatu veću od rate koju bi plaćali (?!), Austrijanci su imali i druge zamerke, pa su rekli da im smeta to što bi kao javno preduzeće morali da objavljuju sve podatke o poslovanju, pa bi svako mogao da ima uvid u njihovo stanje.

Za Telekom Srbija je teško da posluje u uslovima nelojalne konkurencije, što je Telekom Austrija i istakao prilikom dostavljanja ponude.

"Austrijancima je smetalo i to što srpski operator mora sve svoje podatke da učini dostupnim javnosti, dok sa ostalim kompanijama to nije slučaj. Upravo zato se u vladi sada razmatra model kojim bi mogao da se reši ovaj problem. Nešto slično onome kako funkcioniše Komercijalna banka", navodi izvor Presa.

Telekom sad treba profesionalizovati

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Danas da bi bilo besmisleno da je Telekom Srbija prodat za sumu nešto veću od one koju je nacionalni operater dao pre nekoliko godina za m:tel u Republici Srpskoj. "Možemo samo da nagađamo šta bi bilo da je Telekom prodat, odnosno da li bi bilo bolje ili ne. Mislim da bi bilo besmisleno da je otišao za samo nešto malo više para nego što je Telekom dao za operatera u Republici Srpskoj. Pritom, ne smemo da zaboravimo da Telekom iz godine u godinu ostvaruje zamašan profit", napominje Nikolić i dodaje da ne vidi razloge zbog kojih bi vrednost ove kompanije na tržištu padala.

Za njega je ovakav ishod tendera bio očekivan. "Telekomu Austrija je ostavljen prostor za popravni, ali je već posle prve ponude bilo malo verovatno da će Austrijanci ponuditi cifru koju je država tražila", naglašava Nikolić.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da je to što Telekom nije prodat dobro, rezonujući da nema nikakvog razloga da država prodaje kompaniju koja posluje sa profitom.

"Može se govoriti o tome da Telekom ne ostvaruje onoliki profit koliki bi mogao uz bolje upravljanje i to je tačno. Ali to znači da tu kompaniju treba profesionalizovati, uvesti korporativno upravljanje i bolji menadžment, a ne da je treba prodavati", smatra Đogović.

Neuspeh ipak utiče na investicije

Dok predstavnici vlasti tvrde da neuspeh tendera za prodaju Telekoma Srbija neće uticati na privlačenje stranih investicija u našu zemlju, ima i drugačijih mišljenja. Tako ekonomista Danilo Šuković smatra da će doći i do negativnih posledica. "Ceo tender je loše vođen, a to što je druga ponuda Austrijanaca lošija od prethodne može da navede na pomisao da su postojale prljave radnje, pa da su se kupci sada povukli kako se one ne bi otkrile, ali to ne možemo da znamo. Sve što je urađeno posle otvaranja prve ponude bilo je loše i kompromitujuće, i to je najveća greška. Sve ovo imaće negativan odjek po Srbiju", ističe Šuković.

Urednik magazina Ekonomist Milan Ćulibrk smatra da "novog tendera definitivno neće biti u skorije vreme jer još jedna blamaža nikako ne bi valjala, pogotovo ne pred izbore".

On kaže i da bi "na duži rok, ukoliko bi se odložila privatizacija Telekoma na dve do tri godine, ova kompanija bi svakako gubila učešće na tržištu, a samim tim i vrednost na nekom sledećem tenderu".

"Treba da se setimo i slučaja Jata, kada je vlada tražila minimum 50 miliona evra. Verujem da bi vlada sada dala još nešto evra pride ukoliko bi strateški partner hteo da uzme Jat za džabe", kaže Ćulibrk.

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić bila je jedna od velikih protivnika prodaje, od onih koji su govorili da Telekom Srbija mnogo više vredi od traženih 1,4 milijarde evra. Ona propast tendera sada vidi u ekonomskoj situaciji u svetu. "Teško je predviđati šta će se sa vrednošću Telekoma ubuduće dešavati jer zbog velike ekonomske krize dešavaju se stvari koje nisu očekivane", kaže ona.

Više o ovoj temi čitajte u specijalu o prodaji Telekoma Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: