Gas uskoro poskupljuje 25 odsto?

Poskupljenje gasa, nekoliko meseci najavljivano i isto toliko odlagano, najverovatnije će uslediti uskoro i ovaj energent mogao bi biti skuplji 20 do 25 posto.

Izvor: Dnevnik

Petak, 06.05.2011.

00:01

Default images

Iako iz Srbijagasa put nadležnih još nije upućen zahtev za poskupljenje gasa, kako novosadski Dnevnik nezvanično saznaje, realno bi bilo da uskoro gas poskupi oko 25 posto jer u suprotnom korekciju ne treba očekivati do marta sledeće godine, odnosno do izbora.

Takođe, nezvanično se saznaje i da bi procenat poskupljenja u ovom trenutku, budući da cena gasa značajno zavisi i od vrednosti dolara, mogao dostići i 35 posto u odnosu na sadašnju cenu, ali tako veliko poskupljenje, ipak ne treba očekivati. Dakle, dve su mogućnosti – da uskoro kubik bude skuplji ili da se do daljeg ne desi ništa. I dok su struja, i ugalj i drva poskupljivali, cena gasa ista je još od oktobra 2008. godine, kada je ovaj energent poskupeo oko 60 posto.

Na to da gas mora da poskupi više puta je ukazivao generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, naglašavajući da se ovaj energent prodaje jeftinije nego što se plaća te da su dugovanja velika. Ipak, odluka o promeni cene gasa nije na ovoj kompaniji već na Vladi Srbije, a da li će ona biti doneta, i kada, još uvek se ne može reći. Očito je da se na vagu stavlja mnogo toga, a premeravanje traje već dugo.

Ipak, treba znati da je država za svega tri meseca od početka godine već nadmašila ovogodišnju planiranu kvotu za povećanje cena koje reguliše, i to 0,5 posto, pa bi poskupljenje gasa dodatno uticalo na povećanje planiranog rast regulisanih cena u 2011. godini.

Ukoliko gas poskupi planiranih 25 posto, kubni metar prirodnog gasa individualni potrošači plaćali bi oko 50 dinara umesto sadašnjih prosečnih oko 40 dinara. To će za mnoge potrošače biti nesavladiva prepreka jer i je i sa sadašnjom cenom gasa korišćenje ovog energenta za zagrevanje stanova bilo skupo, a uz novu grejnu sezonu, i eventualno poskupljenje do 25 posto, biće pravi luksuz.

Naime, za zagrevanje stana/kuće od oko 60 kvadratnih metara i potrošnju od oko 300 kubnih metara prirodnog gasa, po sada važećim cenama potrebno je oko 12.000 dinara, dok bi, uz poskupljenje, mesečni trošak bio oko 15.000 dinara.
Kada se to preračuna na dnevni trošak, vidi se da je ove grejne sezone samo za gas iz novčanika potrošača trebalo izdvojiti 400 dinara, dok bi, uz novu cenu kućni budžet bio „olakšan” za 500 dinara dnevno.

Visoka cene gasa je već ove godine mnoge potrošače primorala na to da promene energent koji koriste za zagrevanje stanova. Naravno, to nisu mogli da urade svi, pa se u velikom broju domaćinstava gas trošio i više nego ekonomično i zbog toga temperatura u stanovima bila veoma skromna.

Iako se računi za utrošeni gas mogu plaćati na rate – 65 odsto tokom grejne sezone, a 35 odsto nakon nje, što je svakako olakšica, mnoga domaćinstva teško izmiruju svoje obaveze i gomilaju dugovanja, koja se moraju izmiriti do početka nove grejne sezone.

Po svemu sudeći, odgovor na pitanje hoće li gas promeniti cenu neće se dugo čekati. Uz dilemu, koja je bez sumnje politička, treba reći i to da je Srbija, kada je prirodni gas u pitanju, uvozno zavisna jer se oko 90 odsto gasa uvozi. Jasno je i da se uvozni gas mora plaćati da bi uopšte stizao u zemlju i da bi se obezbedila redovnost snabdevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: