Novozaposleni će koštati 50 % manje

Država planira da smanji poreske obaveze za novozaposlene i to za čak 50 odsto u prvoj godini, kaže vicepremijerka Verica Kalanović.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

13:13

Default images

Ta mera je deo paketa kratkoročnih mera koje će Vlada Srbije razmatrati u maju, kako bi smanjila nezaposlenost i povećala likvidnost privrede.

Kalanovićeva je rekla da će na inicijativu njenog kabineta i Ministarstva za ekonomiju biti predložena mera rasterećenja privrede u poreskim obavezama za novozaposlene i precizirala da će u prvoj godini to rasterećenje iznositi 50 odsto, u drugoj godini 40 procenata a u trećoj 20 odsto.

Ta mera biće usmerena na kanalisanje rada iz sive zone u legalne tokove, pri čemu postoji predlog da poslodavci plaćaju minimalne obaveze za PIO osiguranje, a da država subvencioniše deo oporezivanja zarada tokom prve dve godine zaposlenja novih radnika.

Druga mera, koja će se odnositi na povećanje likvidnosti, za sada još nije definisano da li će biti na rok od 60 ili 30 dana, objasnila je Kalanovićeva i dodala da će taj proces prilagodjavanja trajati dugo jer je, primera radi, u EU on trajao skoro 15 godina.

Treća mera će se odnositi na povećanje discipline u registraciji novih privrednih subjekata i na uvodjenje registara diskvalifikovanih privrednih subjekata, rekla je Kalanovićeva.

Komentarišući zahteve članova PKS za pojednostavljenje Zakona o javnim nabavkama, Kalanvićeva se saglasila da taj propis mora da pretrpi izmene, pogotovo što će preko javnih tendera dolaziti sve više investicija za infrastrukturne i druge projekte.
Predsednik PKS Miloš Bugarin
Predsednik PKS Miloš Bugarin kazao je da su sve tri mere koje će predložiti Ministarstvo ekonomije za svaku pohvalu i da očekuje da će pozitivno uticati na privredni ambijent u kratkom roku. Bugarin je rekao da je naročito važna mera za povećanje zaposlenosti, podsećajući da je u poslednje dve godine zabeležen pad zaposlenosti u privredi od 19,3 odsto, a u sektoru vanprivrede oko 9,3 odsto.

Takođe je važna, naglasio je on, i treća mera za povećanje discipline prilikom registrovanja preduzeća gde je, Kalanovićka najavila osnivanje registra diskvalifikovanih lica prema kome će obaveza Agencija za privredne registre biti da oni koji su firmu odveli u stečaj, bilo da je reč o direktorima ili vlasnicima tih preduzeća, budu sprečeni da osnuju novu firmu.

"To su mere koje će na kratak rok uticati pozitivno na kreiranje kompletnog privrednog ambijenta, a raduje me i činjenica da je uspostavljena dvosmerna komunikacija između izvršne vlasti i privrede", rekao je Bugarin.

On je ocenio da je ta komunikacija do sada bila jednosmerna i da nije davala rezultate kada je reč o sprovođenju mera koje je predlagala poslovna zajednica okupljena u PKS.

Bugarin je naveo i da mere, koje je komora predložila ranije, a sada ih i dopunila, imaju srednjoročni i dugoročni karakter i takođe mogu značajno da unaprede poslovni ambijent u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: