Premijer: Nema posla, kriv sindikat

Premijer Mirko Cvetković je u Heritidž fondaciji u Vašingtonu rekao da je Srbija jedina država čiji je kreditni rejting porastao u vreme krize.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.04.2011.

18:16

Default images

Cvetković je rekao da je Srbija u krizu ušla sa verovatno najvišom nezaposlenošću u Evropi, ali da danas sve svoje snage usmerava upravo na rešavanje tog problema.

"Trenutno nezaposlenost u Srbiji je između 20 i 21 odsto. To je noćna mora naše vlade i naš glavni cilj je da ponudimo dobru poslovnu klimu onima koji otvaraju radna mesta", rekao je Cvetković.

Kao dva primarna razloga za visoku nezaposlenost u vremenu pre krize Cvetković je naveo privatizaciju, koja sama po sebi izaziva nezaposlenost, a drugi razlog su jaki sindikati, koji dugoročno rade protiv porasta zaposlenosti jer insistiraju na kratkoročnim beneficijama za radnike, koje obeshrabruju investitore. Cvetković je dodao da su od velikog značaja za suočavanje sa posledicama ekonomske krize u Srbiji bili finansijski aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom unijom.

On navodi da bi javna ulaganja u infrastrukturu u narednih nekoliko godina trebalo da iznose oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda, što je omogućeno zamrzavanjem plata u javnom sektoru i penzija.

Predstavljajući strategiju razvoja u narednih 10 godina, Cvetković je naveo ključne elemente plana "Srbija 2020", koji, izmedju ostalog, podrazumeva povećanje zaposlenosti, ulaganje u ljudski kapital, investicije u znanje i tehnologije, stvaranje izvozno orijentisane ekonomije i smanjenje siromaštva.

Osnovni preduslovi za realizaciju tog plana su, kako je naveo, institucionalne reforme i unapređenje infrastrukture. "Razvijajući pomenutu strategiju, imali smo na umu potrebu da pojačamo konkurentnost naše zemlje. Danas se smatra da su ekonomske slobode osnovni preduslov razvoja, a Srbija je od 2002. konstantno unapređivala ekonomske slobode, na šta smo ponosni ali ne i sasvim zadovoljni", naveo je Cvetković.

U ovom trenutku, kako je objasnio, Srbija se, zbog evrointegracija i uloge u jačanju regionalne stabilnosti, prepoznaje kao zemlja sa povoljnijom klimom za privlačenje stranih investicija, a istovremeno se sprovode i brojne mere koje imaju za cilj poboljšanje uslova poslovanja.

Među tim merama Cvetković je istakao ukidanje administrativnih procedura koje otežavaju poslovanje u Srbiji, reformu poreskog sistema, reformu obrazovanja, koncesije za izvozno orijentisanu proizvodnju, smanjenje sive ekonomije, borbu protiv korupcije i usklađivanje zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama.

Cvetković je podsetio da Srbija investitorima omogućuje izvoz na brojna tržišta, od regionalnih zemalja, preko Evropske unije do Turske i Rusije.

Kao još jednu od komparativnih prednosti Srbije za privlačenje investicija Cvetković je naveo i opsežne infrastrukturne projekte u narednih pet godina, u kojima će biti prostora za privatno-javna partnerstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: