Regl: Bankama gotovo najniži profit

Profitabilnost ukupnog bankarskog sektora je znatno smanjena tako da je trenutno to jedan od sektora s najnižim profitom u Srbiji, kaže Oliver Regl.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

00:09

Default images

Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, kaže da su se svi sektori tokom protekle dvegodine borili sa posledicama krize

U većini delatnosti, poslovanje se još uvek nije vratilo na nivoe pre krize, navodi on i dodaje da su se "banke takođe suočile s brojnim izazovima što se vidi i po rastu nivoa nenaplativih kredita i troškova povezanih s njima".

Rajfajzen banka je, inače, prva grinfild investicija u bankarstvu i prva banka u stopostotnom stranom vlasništvu koja je stigla na ovo tržište i upravo u martu se navršava tačno deset godina otkako je započela poslovanje u Srbiji. "Zahvaljujući ogromnoj podršci i iskustvu naše centrale, kao i sjajnom timu iskusnih bankara koje smo okupili, vrlo brzo razvili smo se u univerzalnu banku. Iz godine u godinu imali smo rast svih pokazatelja uspešnosti poslovanja", kaže Oliver Regl.

On dodaje da je vrlo zadovoljan rezultatima koje je banka ostvarila do sada, i napominje da to mišljenje deli i menadžment u centrali banke.

"Izuzetno je visok kvalitet kreditnog portfelja koji smo sačuvali i nakon dve turbulentne godine za domaću, ali i globalnu ekonomiju. Posle 2008. godine, kada smo imali rekordan profit od 78 miliona evra, i 2009. smo uspeli da očuvamo visoku profitabilnost od 34 miliona evra", kaže on i dodaje da je i u 2010. banka uspela da premaši ciljeve iako joj je profit niži u odnosu na period pre ekonomske krize.

Regl, govoreći o bankarskom sektoru, kaže da je došlo do prelivanja krize iz privrede u bankarski sektor, što je bilo neizbežno posledve godine krize.

"U bankarskom sektoru zabeležen je porast nivoa nenaplativih potraživanja, koje je na kraju prošle godine iznosilo preko 17 odsto ukupno, odnosno 24 odsto u segmentu privrede", kaže on i naglašava da njegova banka nije imala ovaj problem jer se trudila da posluje sa „zdravijim” delom privrede.

Na pitanje da li će Rajfajzen banka podržati Vladin program za refinansiranje s grejs periodom do dve godine, on odgovara da je banka "tokom svih ovih godina podržavala mere i programe Vlade, usmerene ka pružanju podrške građanima i privredi da lakše prebrode period krize, kao i podsticanju domaće proizvodnje i tražnje", pa će u narednim danima izaći s konkretnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: