Islamisti "ruše" poslove Krušika

Generalni direktor valjevskog Krušika Jovan Davidović kaže da nemiri u Egiptu, Alžiru i Jemenu ugrožavaju izvozne poslove te fabrike.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

17:14

Default images

Davidović je kazao da očekuje nastavak saradnje sa Egiptom, nakon smirivanja situacije.

Krušik je, prema njegovim rečima, planirao da u 2011. godini u zemlje Afrike i Azije izveze robu u vrednosti 34 miliona dolara.

"Radi se o izvozu specijalne minobacačke municije, kao i transfera tehnologija i inženjering, koji predviđa odlazak Krušikovih stručnjaka na rad kod ino-kupaca", objasnio je Davidović.

On je dodao da ne očekuje problema u realizaciji ugovora sa Egiptom, dok poslovi u drugim drugim zemljama zavise od toga, kako je rekao, "ko će posle nemira doći na vlast".

Teškoća u izvozu, kako je istakao Davidović, neće biti ako u zemljama koje potresaju nemiri vlast preuzmu "vlade prozapadne orijentacije", ali da su problemi mogući ukoliko "na vlast dođu islamski fundamentalisti". Dodao je da će sve biti jasnije ovih dana, pošto su predstavnici Jugoimporta SDPR na sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

Krušik je u 2010. godini izvezao oružje za 26 miliona dolara. Ove godine izvoz je planiran, pored Egipta, Alžira i Jemena, i na tržišta Iraka, Avganistana, Bangladeša, Filipina, Tajlanda i Singapura.

Davidović je najavio ulaganja u obnovu raketnog programa odbrambene industrije Srbije, posebno vođenog protivoklopnog sredstva "bumbar" čija se prototipska serija očekuje na proleće.

U Krušiku je zaposleno oko 1.600 radnika, 1.350 je u stalnom radnom, a stalni je manjak mašinskih i elektro inženjera, kao i balističara i pirotehničara. Ti smerovi godinama ne postoje u valjevskim srednjim školama, pa u Krušiku često organizuju seminare obuke i prekvalifikacije.

Koliko je interesovanje za zaposlenje u Krušiku pokazuje podatak da je u kadrovskoj službi tog preduzeća više od 2.000 molbi za prijem u radni odnos. U 2011. godini planirano je zaposlenje stotinu novih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: