Veća ili manja, vlada je neefikasna

Ekonomisti u Srbiji smatraju da manja vlada neće biti efikasnija, da neće smanjiti budžetsku potrošnju, ali i da će minimizirati uticaj stranke G17 plus.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 01.03.2011.

15:33

Default images

Ekonomista Boško Mijatović ocenio je da je suštinski razlog smanjenja broja ministarstava u Vladi Srbije "minimizacija uticaja ministara iz stranke G17 plus" i da će to biti urađeno na dva načina.

"Prvo biće smanjen broj ministara što će automoatski smanjiti medijski profil G17 i njihov uticaj na poslove. Drugo, verovatno će kroz preraspodelu funkcija tih ukinutih ministarstava, većina poslovaili svi poslovi biti preneti u nadležnost drugih ministarstva", rekao je on.

Mijatović je ocenio da će G17 plus, ne samo po broju ministarstava, nego i po funkcijama minstarstva koja preostanu stranci, biti smanjena i osiromašena u medijskom, finansijskom i svakom drugom potencijalu. On je istakao da ne misli da će manja vlada biti efikasnija.

"Nikad nisam bio obožavalac (predsednika G17 plus Mlađana Dinkića), ali on je na izvestan način motor te Vlade i ne znam šta će pretegnuti, da li odsustvo njegovih vrlina ili njegovih slabosti", rekao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, smanjenje Vlade Srbije neće imati efekat na štednju budžetskih sredstava, jer broj ministartava ne određuje budžet.

"To je zanemarljiva stavka. Drugo, svi poslovi koje sada rade ministarstva koja budu ukinuta biće preneta zajedno sa personalom i potrebnim sredstvima u neko drugo ministarstvo", rekao je Boško Mijatović, koji je i predsednik Upravnog odbora Centra za liberalno-demokratske studije iz Beograda.

Čist marketing

I saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da najavljeno smanjenje Vlade Srbije neće uticati na budžet i na njenu efikasnost.

On je rekao da smanjenje vlade neće uticati na smanjenje budžetske potrošnje, jer su u Srbiji najveći budžetski potrošači fondovi - penzioni, zdravstveni, subvencije za javna preduzeća i ostali programi socijalne države.

"Plate i zaposleni u vladi su neznatan izdatak. Smisao smanjenja vlade je slanje dobre poruke, ako se to želi učiniti, kao i fokusiranje vlade na poslove koji vlada treba da radi. Vlada sad radi mnoge poslove koji uopšte ne bi trebalo da budu u opisu njenog posla", rekao je Stevanović.

"Bojim se da ovde nije reč o suštinski promenama, nego o tome da se sa malo marketinga proba popraviti ukupna slika Vlade. Da su hteli da imaju manju vladu formirali bi je u startu ili bi je menjali na početku krize, a ne sada kada su videli da im je rejting otišao veoma nisko", rekao je saradnik Centra za slobodno tržište iz Beograda Aleksandar Stevanović.
Glavni i odgovorni urednik "Ekonomist magazina" Milan Ćulibrk izjavio je , povodom informacije da je postignut dogovor o rekonstrukciji vlade, "da je svaka promena dobrodošla, ali da nije siguran da će se to u dovoljnoj meri odraziti na ekonomsku politiku u narednom periodu".

"Praktično ključni element na kome se celokupna ekonomska politika za ovu godinu utvđuje je budžet za 2011. godinu i njime su date osnovne smernice. Tu je navedeno da ćemo potrošiti 1,5 milijadri evra više nego što ćemo proizvesti i pri tome samo 'mrvice' od toga će biti usmerene na investicije, dok će sve završiti u potrošnji", rekao je Ćulibrk.

Prema njegovoj oceni, sa takvom ekonomskom politikom moguć je bolji životni standard, ali kratkoročno."Pitanje je, međutim, kako ćemo vratiti dugove kojima ćemo finansirati deficit, ako ne bude rasta privrede", ukazao je on.

Bugarin: Očekujem novu energiju

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin očekuje da će vlada, nakon rekonstrukcije, biti efikasnija i da će bolje slušati „glas privrede“.

Ističući da je "svakako dobra vest da je obavljena rekonstrukcija vlade" i da su definisana određena resorna ministarstva, Bugarin je rekao da je "za celu poslovnu zajednicu bitno da vlada bude efikasna, da unese novu energiju, a treća stvar je da se pojača i intenzivira dijalog između privrednika i resornih ministarstava koji predstavljaju ekonomski deo vlade".

Prema njegovim rečima taj dijalog je i do sada postojao, pa su tako PKS i druge poslovne asocijacije davale niz preporuka i sugestija vladi kako bi se privredni ambijent učinio boljim, prihvatljivijim, bržim i efikasnijim.

"Te preporuke su se delimično prihvatale i ja se nadam da će se u ovoj vladi, koja je sada redefinisana, povećati nivo efikasnosti i da ćemo imati bolju komunikaciju“, naveo je predsednik PKS.

On je ukazao da je za privrednike veoma važno da se odluke donose brzo i efikasno kako bi i njihovi poslovi bili realizovani na vreme i imali određeni privredni rezultat.

Na pitanje da li će, prema njegovom mišljenju, veći efekat dati personalna promena na čelu ministarstva ili organizaciona promena (spajanje odredjenih ministarstava), Bugarin je odgovorio da su važne obe te izmene, ističući da je za privredu najvažnije da se brzo reaguje na njen predlog i da se na kvalitetan način donose odluke koje su joj prihvatljive.

On je izrazio uverenje da će rekonstruisana vlada imati snage da sprovede važne ekonomske reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: