Usklađujemo akcize za gorivo sa EU

Ministarstvo finansija ispoštovaće preporuku Evropske komisije i akcize na naftne derivate biće usaglašene sa međunarodnim sporazumima koje je Srbija potpisala.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

12:00

Default images

U ministarstvu finansija istakli su da će narednih dana biti rešen taj problem, ali nisu precizirali u kom će se pravcu vršiti korekciju akciza.

To će biti poznato za nekoliko dana nakon detaljne analize stava Evropske komisije i nakon analize šta je uopšte moguće uraditi, rečeno je u ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija juče popodne je dobilo pismo Evropske komisije u kome komisija obaveštava ministarstvo da su prekršena dva člana prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Prema izmenama Zakona o akcizama, koji je stupio na snagu od Nove godine, akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara po litru, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara po litru.

Akciza na evro premijum BMB 95 povećana je za 4,8 dinara i iznosi 49,5 dinara po litru, akciza na evro dizel povećana je za 6,53 dinara i iznosi 37 dinara po litru.

Akciza na tečni naftni gas povećana je za 2,71 dinar po kilogramu, i to sa 15,24 na 17,95 dinara po kilogramu, dok je akciza na ostale derivate nafte 53,34 dinara po kilogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: