Hrvatska: Kriza ubila srednju klasu

Iako je teška finansijska kriza najpre pogodila finanijski sektor i špekulante, čini se da je najveći gubitnik krize u Hrvatskoj - srednja klasa.

Izvor: Novi list, SEEbiz

Ponedeljak, 28.02.2011.

13:45

Default images

Taj društveni sloj koji bi trebalo da bude “kičma” hrvatskog društva i oslonac njegovog razvoja , jer je poznato da države s većim udelom srednje klase imaju tendenciju bržeg i stabilnijeg rasta, ubrzano propada i siromaši.

Društvena grupa koja je do nedavno imala stabilan i siguran posao i koja je mogla da zadovolji osnovne potrebe, kao što su otplata stambenog kredita, rate za automobil srednje klase, zdravstvenu zaštitu i mogućnost obrazovanja svoje dece, uključujući i jedno ili dva putovanja godišnje, kao i odlazak u bioskop ili pozorište, sada je suočena s nemogućnošću podmirivanja svojih životnih potreba. Tržište nekretnina je zamrlo, kao i tržište automobila.

Da aktualna kriza snažno pogađa upravo srednju klasu, potvrđuju i podaci sa Zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlenost je najviše porasla među visokoobrazovanom populacijom, odnosno radnicima sa završenim fakultetom, stručnim studijama ili višom školom. Upravo iz te grupe, koja predstavlja viši segment srednje klase, regrutuje se rekordan broj novih nezaposlenih.

Ako se tome doda podatak da je među nezaposlenima u apsolutnim brojevima najviše onih sa srednjom školom, slika o porazu srednje klase biće potpuna, budući da upravo taj obrazovni sloj čini najbrojniji deo srednje klase.

Među najugroženije grupe, koje su najviše pogođene aktualnom krizom, splitski sociolog Zoran Malenica, koji godinama proučava socijalnu stratifikaciju u Hrvatskoj, ubraja upravo srednju klasu i penzionere.

Međutim, srednja klasa sastoji se od nekoliko podslojeva. Na udaru krize su i sitni poduzetnici i obrtnici, koje takođe ubrajamo u srednju klasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: