Prosvetari: Obradović krši zakon

Ministar prosvete Žarko Obradović nastavlja da krši zakon koji ga obavezuje da pregovara sve dok se ne postigne sporazum, navode sindikati prosvetara.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 21.02.2011.

17:18

Default images

Predstavnici sva tri prosvetna sindikata čiji članovi u štrajku ukazuju da se ministar na zakon poziva samo kad preti i kada mu tako odgovara.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat Nezavisnost u zajedničkom saopštenju navode kako Obradović i dalje tvrdi da su zahtevi sindikata ispunjeni.

Tri reprezentativna sindikata saopštavaju da bi sve nastavne jedinice trebalo da se obrade, kao i da se učenici, korišćenjem kombinovanog tipa časa, postupno i kontinuirano ocenjuju.

Tako se radi pošteno i profesionalno prema učenicima i roditeljima, naglašava se u saopštenju i dodaje da će na taj način plan do kraja školske godini biti u potpunosti realizovan.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila i da se protiv nje vodi "organizovana haranga" i optužila predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića da ih je izbacio iz prostorija Doma sindikata.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izdao je naredbu da se Unija jednostavno izbaci iz prostorija Doma sindikata i pored činjenice da smo prema zakupcu redovno i u potpunosti ispunjavali naše obaveze, dodaje se u saopštenju Unije.

Ministarstvo: Rade sve škole

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje oko 42 odsto škola u Srbiji. Isto ministarstvo tvrdi i da nema škola u kojima je nastava potpuno obustavljena.
Časovi su zbog štrajka prosvetnih radnika skraćeni u 753 škole, dok se nastava sa punim trajanjem časova od 45 minuta odvija u 1041 školi, što je oko 58 od ukupnog broja škola.

Sindikati prosvetnih radnika štrajkuju od 28. januara, a nakon neuspelih razgovora u petak ministar prosvete predstavnicima sindikata je poručio da više neće biti razgovora o novcu. Sindikati su, sa druge strane, poručili da nastavljaju štrajk i ne odustaju od zahteva.

Naime oni traže, pored povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: